Shirtje Zara met 'jodenster': 'dom', 'walgelijk' en 'schandalig'

Een klein, blauwgestreept t-shirtje voor jongens vanaf drie maanden oud met op de linkerborst een cowboy-achtige sheriffster genaaid. Niets mis mee, dacht de Spaanse kledingketen Zara toen ze het kledingstuk woensdag in hun webshop plaatste.

Jarl van der Ploeg
Het gewraakte shirt van Zara. Beeld .
Het gewraakte shirt van Zara.Beeld .

Maar toen een aantal oplettende klanten het shirt zag, wekte dat hele andere associaties op: het shirt deed vooral denken aan het blauw-wit gestreepte concentratiekamp-uniform, inclusief gele, zespuntige jodenster.

12, 95 euro
Het shirt, dat Zara voor 12,95 euro verkoopt, was behalve in Nederland ook te koop in Duitsland en Israël. Of het ook in de winkels heeft gehangen, is onduidelijk, maar nadat de reacties waren binnengestroomd bij Zara - 'dom', 'walgelijk', 'schandalig' - werd het shirt rond half elf weer uit de webshop gehaald, bevestigt een woordvoerder van Zara, die zich uitgebreid excuseert. 'Het design van het shirt is enkel en alleen geïnspireerd op de sheriffsterren die je in de klassieke westernfilms tegenkomt', zegt ze. 'Vandaar ook de naam van het kledingstuk.' Op de ster is met grote letters het woord S H E R I F F te lezen.

Ook het Israëlische kantoor van Zara reageerde op de ontstane ophef. De kledingstukken zullen 'vernietigd' worden, was de verklaring, waarbij de woordvoerder het Hebreeuwse woord 'hashmada' gebruikte. Ongelukkig, stelt de Israëlische journalist Dimi Reider. Want 'hoewel dat ook vertaald kan worden als 'vernietigd', is het ook het exacte woord dat wordt gebruikt om de genocidepraktijken van de nazi's te omschrijven', schrijft hij.

Oplettende kopers
Het is overigens niet de eerste keer dat oplettende kopers schande spreken van een op het tweede gezicht kwetsend kledingstuk. Zara zelf was vorige week nog middelpunt van een klein relletje toen er een T-shirt in de winkel hing met daarop 'White is the new Black'. En zeven jaar geleden haalden de Spanjaarden een tas uit de winkels omdat het leek alsof er een hakenkruis op stond.

Urban Outfitters

En het komt vaker voor: in april 2012 viel het publiek van de Britse winkelketen Urban Outfitters over een shirt waar op de linkerborst een zespuntige ster was gestikt. Vooral in combinatie met de gele achtergrond deed dat de klanten ontegenzeggelijk denken aan een davidster. Of in 2004 toen datzelfde Urban Outfitters een shirt verkocht met de tekst 'Everybody loves a nice Jewish girl', omkleed met dollartekens. In beide gevallen tekende de Anti-Defamation Leage, een organisatie tegen antisemitisme, met succes protest aan.

Het eveneens omstreden shirt 'Erverybody loves a nice Jewish girl'. Beeld -
Het eveneens omstreden shirt 'Erverybody loves a nice Jewish girl'.Beeld -
Meer over