Klassiek

Sergej Chatsjatrjan toonde zich een violist van wereldklasse ★★★★★

Dirigent Cristian Macelaru bewaakte een uitgekiend dynamisch parcours bij het Radio Filharmonisch Orkest.

Merlijn Kerkhof
Sergej Chatchatsjan Beeld Marco Borggreve
Sergej ChatchatsjanBeeld Marco Borggreve

We hielden er rekening mee dat het weleens een ouderwets muzikaal topweekend zou kunnen worden. Dat werd het dus. Want ook het Zondagochtendconcert in het Concertgebouw in Amsterdam, met weer 350 man publiek (opvallend veel jongeren), was nogal goed.

Het Radio Filharmonisch Orkest opende met de Elektra-suite van Alphons Diepenbrock, waarin het orkest de schoonste versie van zichzelf toonde. De Roemeense dirigent Cristian Macelaru bewaakte een uitgekiend dynamisch parcours. De strijkers klonken romig, de gedempte trompetten speelden precies en de houtblazers kleurden mooi in het tweede deel, dat wat meer leuke harmonische afslagen en contrapunt heeft. Goede solo’s. Macelaru opende zijn hand en hop, daar was een opklaring in de klank. Maar wat vooral bijbleef, was hoe mooi zacht het orkest klonk, tot in het paukenroffeltje aan toe.

Daarna was het tijd voor het Vioolconcert van Brahms, met de Armeniër Sergej Chatsjatrjan als solist. Prachtig, de anticipatie, hoe het orkest toewerkte naar de eerste inzet. Chatsjatrjan toonde zich een violist van wereldklasse: een zelfbewuste zanger die krachtpatserij uit de weg gaat, volksmuzikaal in zijn lyriek, maar zonder de glijertjes en andere effectjes die je daar misschien mee associeert, en met een extreem rijke toon. In de cadens riep hij met het grootste gemak vraag-antwoordspel op. Het slot daarvan: fenomenaal.

Het tweede deel kan als een soufflé inzakken, maar dat gebeurde dus niet: Macelaru stond geen energieverlies toe. Over dat testen moeten we het nog maar eens hebben, maar als alle concerten zo goed zouden zijn, zijn ze die tiewrap in je neus nog waard ook.

Brahms en Diepenbrock

Klassiek

★★★★★

Door het Radio Filharmonisch Orkest, met Sergej Chatsjatrjan.

18/4, Concertgebouw, Amsterdam. Terugluisteren op radio4.nl.

Meer over