Film

Selva trágica blijft boeien als sfeervolle, broeierige koortsdroom ★★★☆☆

Kevin Toma

In de Maya-mythologie is Xtabay een als beeldschone vrouw vermomde jungledemon, die argeloze mannen de dood in lokt. Selva trágica situeert het gegeven in de jaren twintig van de vorige eeuw, met het oerwoud langs de Rio Hondo als locatie. Destijds vormde de rivier de grens tussen Mexico en Brits-Honduras; in navolging van producties als Werner Herzogs Aguirre en Apichatpong Weerasethakuls Tropical Malady hanteert de Mexicaanse regisseur Yulene Olaizola het decor van haar vierde speelfilm ook als schemergebied tussen realiteit en waanzin.

De jonge Agnes (Indira Andrewin) ontsnapt aan de wrede Engelsman (Dale Carley) aan wie ze is uitgehuwelijkt en stuit in de jungle op een groezelig groepje chicleros, mannen die rubberbomen aftappen voor gom. Aanvankelijk lijkt Olaizola vooral geïnteresseerd in Agnes’ geschiedenis, maar gaandeweg wordt haar personage gereduceerd tot een demonische femme fatale, wat de zeggingskracht van dit eigenzinnige sprookje aanzienlijk verzwakt. Gelukkig blijft Selva trágica boeien als sfeervolle, broeierige koortsdroom.

Selva trágica

Drama

★★★☆☆

Regie Yulene Olaizola

Met Indira Andrewin, Dale Carley, Gilberto Barraza, Mariano Tun Xool, Eligio Meléndez, Gabino Rodríguez, Shantai Obispo, Cornelius McLaren, Gildon Roland.

96 min., te zien op Netflix.

Meer over