Selda veroorzaakt spiritualiteit en emoties

null Beeld Robert Gijsse000
Beeld Robert Gijsse000

De Turkse folk- en protestzangeres Selda gaf vorig jaar een memorabel optreden in TivoliVredenburg, tijdens het festival Le Guess Who? Dat vond de bijna 70-jarige Selda zelf ook: ze had vaker gespeeld in de grote Europese zalen, maar zelden voor een zo jong en Turks en Nederlands publiek. Het VPRO-programma Vrije geluiden maakte opnamen van de show, die Selda speelde met de Israëlische begeleidingsband Boom Pam. Die registratie is nu op plaat verschenen. Wat een weelde. De bijna spirituele sfeer in de zaal van door emoties overmand publiek, kraakt van het vinyl in de spetterende live-uitvoeringen van zwaar politieke Selda-liederen als Vurulduk Ey Halkim Unutma Bizi ('Ze schieten op ons, mijn mensen. Vergeet ons niet!'). Haar stem davert, de band speelt een venijnige mix van psychedelische rock, hoempa en Turkse volksmuziek, en de boodschap komt nog net zo duidelijk over als bijna vijftig jaar geleden.

Minstens zo mooi is het schrijnende, op mandolines getokkelde Tatli Dillim, breekbaar en bijna huilend gezongen, en de ontlading in de geweldige feestmuziek van Yaylalar.

De eenmalige vinyluitgave van Selda Live at Le Guess Who? 2014 verschijnt in een beperkte oplage van 500, maar is tot het einde van de komende editie van Le Guess Who? (19 t/m 22/11) te vinden op volkskrant.nl/muziek.

undefined

null Beeld Juri-Hiensch
Beeld Juri-Hiensch
Meer over