ColumnManon Spierenburg

Seks is een van die dingen waarbij je nou eindelijk eens een keer de audio niet per se nodig hebt. Lichaamstaal in optima forma

Auteur en scenarist Manon Spierenburg schrijft wekelijks een column over hoe het steeds stiller wordt om haar heen nu ze doof wordt.

null Beeld Douwe Dijkstra
Beeld Douwe Dijkstra

‘Seks met een dove, ik schaam me eige dood’, kermt Martijn Fischer tegen Hadewych Minis in Bloed, zweet & tranen, de biopic over André Hazes. Fischer speelt Hazes, die net te horen heeft gekregen dat hij bijna doof is. We weten natuurlijk niet of het echt zo is gegaan, maar in de film zit de legendarische zanger er in elk geval méér mee dat deze doofheid een streep door zijn seksuele rekening is, dan dat zingen wellicht problematisch wordt als je de band niet hoort en je niet meer weet wanneer je moet inzetten. Een man heeft zo zijn prioriteiten.

Seks met een dove, gátverdamme. Dat doe je dus gewoon niet, is de boodschap. Dat is hetzelfde als seks met je oude opa, wat gelijk staat aan een necrofiele nachtmerrie. Niet dat je je trommelvliezen nodig hebt voor een lekker potje van dattum, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de associatie. Doof is gehandicapt. Doof is oud. Doof is iemand die z’n kunstgebit naar je gooit als je hem wilt zoenen. Dat slaat natuurlijk verder nergens op, want inmiddels is een op de tien Nederlanders doof of slechthorend, en bij jongeren is dat zelfs een op de vier, omdat die direct na de geboorte hun AirPods indoen op standje kettingzaag. De jeugd heeft de toekomst, dus ik voorspel dat doven- en slechthorendenseks binnenkort even gangbaar is als het missionarisstandje.

null Beeld Hollandse Hoogte / Westend61
Beeld Hollandse Hoogte / Westend61

Bovendien is seks een van die dingen waarbij je nou eindelijk eens een keer de audio niet per se nodig hebt. Lichaamstaal in optima forma. Daar komen meestal geen retorische hoogstandjes aan te pas. Verder dan ‘O ja’, ‘O God’ en nog een lange klinker bij de Big O gaat het bij de meeste minnaars niet. Er zijn natuurlijk mensen die enorm opgewonden raken van vieze praatjes. Die willen horen dat ze stout zijn en straf verdienen. Of ze zeggen graag hardop wat ze aan het uitspoken zijn. In het geval van Hazes waarschijnlijk met het Prisma Rijmwoordenboek op het nachtkastje, maar ik dwaal af. Want ook dát is alleen een probleem als je zelf doof bent, en elke keer ‘Sorry, wat?’ zegt als iemand in je oor hijgt dat de stoute verpleegster billenkoek verdient. Dat verpest het toch een beetje. Maar doven en hardhorenden zelf kunnen natuurlijk best vieze praatjes verkopen, mocht dat op prijs worden gesteld. De respons pikken we dan verder wel op uit de lichaamstaal.

Hoe dan ook: ik hoop voor André en Rachel dat het nog gelukt is daarna. Maar eerlijk gezegd is dat iets waar ik liever niet te veel over nadenk.

Meer over