Scriptauteur Horton Foote overleden

De Amerikaanse film- en toneelschrijver Horton Foote, winnaar van een Pulitzerprijs en twee Oscars, is woensdag op 92-jarige leeftijd in Connecticut overleden....

Foote schreef meer dan vijftig scripts waaronder To Kill a Mockingbird (1962) van schrijver Harper Lee. Voor dit filmscript (in de film speelde Gregory Peck de hoofdrol) kreeg Foote een Oscar. Een tweede Oscar kreeg hij in 1984 met het beste originele script voor Tender Mercies met acteur Robert Duvall. Zijn toneelstuk The Young Man From Atlanta werd in 1995 bekroond met de Pulitzerprijs.

Footes stukken gingen vaak over familieconflicten en tegenslagen in het dagelijks leven van eenvoudige mensen.

Foote bleef actief tot aan het einde van zijn leven. Zijn stuk Dividing the Estate ging dit seizoen in première op Broadway in New York. Ook was hij bezig met een project van negen toneelstukken, The Orphan’s Home Cycle, dat volgende herfst in het Signature Theater in New York te zien zal zijn. Foote, afkomstig uit Texas, wilde oorspronkelijk acteur worden, maar toen hij zijn talent als verteller ontdekte, sloeg zijn carrière een andere weg in.

Meer over