Scotty Moore, vaste gitarist van Elvis Presley, overleden

De vaste gitarist van Elvis Presley is dinsdag in zijn woonplaats Nashville overleden. Scotty Moore stond aan de wieg van het succes van The King, en wordt daardoor gezien als een van de pioniers in de rock-'n-roll.

Scotty Moore, links, met Elvis Presley in 1957Beeld ap

De muzikant werd begin jaren 50 door platenlabel Sun ingehuurd om het jonge talent Elvis Presley te begeleiden. Hij bleef Elvis' vaste gitarist, ook toen de zanger naar platenmaatschappij RCA overstapte. Moore had ook bijrolletjes in verschillende films waarin Elvis de hoofdrol speelde.

Moore werd afgelopen november vereeuwigd in de Memphis Music Hall of Fame. Door zijn zwakke gezondheid kon hij daar zelf niet bij aanwezig zijn. Keith Richards nam daarom zijn award voor hem in ontvangst. De Rolling Stones-gitarist zei tijdens de ceremonie dat het Moore was die hem inspireerde zijn akoestische gitaar te verruilen voor een elektrische. 'Hij sloeg een muzikale weg in die voor mij en velen met mij het startpunt was.'

Scotty Moore is 84 jaar geworden.

In 1999 vertelde hij in de Volkskrant over het begin van de samenwerking met Elvis Presley. Scotty Moore kwam net bij de marine vandaan en was hoedenmaker van beroep. Voor de leut speelde hij in een bandje en moest hij de auditie van Elvis begeleiden in de Sun Studios in Nashville, die voormalige radiatorwinkel zonder airconditioning.

'Het was heel simpel allemaal. We speelden het liedje en ik speelde mijn guitaar. Er waren helemaal geen special vibes, dat is er later bijverzonnen. Wat er gebeurde was gewoon toeval. We hoopten dat die jongen een plaatje mocht opnemen en iedereen deed zijn best. Het was in de stratosfeer en met een visnetje pakten we het.

'Ik bedoel: er werd niet een speciaal geheim onthuld of zo. Go away with this Big Bang-thing. En voor mij gold in die dagen maar één ding: alles is goed, als ik maar geen katoen hoef te plukken.'


Beeld ap
Beeld ANP
Beeld reuters
Meer over