'Sciencefiction zegt veel over ons'

Jet Steinz vraagt een hoogvlieger uit de CPNB Top-60 welk boek iedereen deze zomer beslist (nog eens) moet lezen. Jelle Brandt Corstius ( 38 ), schrijver en documentairemaker, gaat voor sciencefiction.

Jelle Brandt Corstius.Beeld anp

'Ik ben zelf bezig in het derde deel uit The MaddAddam Trilogy van Margaret Atwood, en wat mij betreft moet de rest van Nederland die trilogie deze zomer ook lezen. Het is misschien wel de beste sciencefiction die ik ken. Atwood zelf noemt het speculatieve fictie: ze schrijft geen verhalen over draken en elven, maar literatuur waarin een wereld wordt beschreven die niet onwaarschijnlijk en zelfs op korte termijn realistisch is.

In deel één bijvoorbeeld, Oryx and Crake, beschrijft ze zogenaamde 'pigoons', varkens met menselijke organen. Het is een boek uit 2003, en nu, 13 jaar later, is wat zij bedacht heeft werkelijkheid geworden: toevallig las ik laatst een stuk waaruit bleek dat er inmiddels dieren zijn die worden gefokt ten behoeve van mensen.

Beeld Mietze B

Dystopische roman

Oryx and Crake is een dystopische roman - de wereld komt ten einde, zoals dat vaak gebeurt in sciencefiction. In dit geval is het een virus dat welbewust verspreid wordt door een jongen die denkt dat de wereld alleen vooruit kan als iedereen doodgaat. Atwood schetst een toekomst over ongeveer 100 jaar, waarin de klimaatverandering zorgt voor overstromingen en extreme hitte, genetische manipulatie aan de lopende band plaatsvindt en politici het niet meer voor het zeggen hebben.

Sciencefiction is naar mijn mening het meest ondergewaardeerde genre in de wereldliteratuur. Kinderachtige onzin, denken velen, maar dat is het niet; het zegt juist veel over ons, de mensheid, op dit moment. Het gaat dus eigenlijk niet over de toekomst, maar juist over het heden.

Het genre zit vol goede ideeën; het enige minpunt is dat die vaak sterker zijn dan de uitwerking van de karakters en de stijl. En dat is het goede aan Atwood: haar romans bevatten niet alleen interessante inzichten, maar ook veel humor en bovenden leer je de personages echt kennen. Perfect voor de beginnende scifi-lezer.'

Wat neemt jelle zelf mee?

'Mensen op Mars, het nieuwe non-fictieboek van Joris van Casteren, dat op 13 september verschijnt. Het gaat over mensen die naar Mars willen. Sciencefiction én realiteit: er zijn mensen die dat een geweldig idee lijkt. Ik kan het me niet voorstellen. En verder August Willemsen, een schrijver die mijn vriendin goed vindt - en mijn vader ook, zo bleek toen zij na zijn dood een heel stapeltje boeken van Willemsen in de kast vond.'

Meer over