Update

Schuilen, ontdekken en idolen spotten op de Uitmarkt

Zoals deze hele zomer stond ook het begin van de Uitmarkt in het teken van regen. Vk.nl trotseerde deze voor u, en keek wat er te beleven viel op het Amsterdamse Museumplein. Vrijdag, zaterdag en zondag bezetten kramen en podia het Museumplein, Leidseplein en het Vondelpark voor de 34ste editie van de Uitmarkt. Lees hier het verslag van de opening terug.

De opening van de Uitmarkt. Beeld
De opening van de Uitmarkt.

00.00 uur: De eerste avond van de Uitmarkt is afgelopen. Om van een daverende opening te spreken zou geen recht doen aan de waarheid. Het is na een nat begin droog gebleven, maar er is een gure wind opgestoken en we hebben natte voeten. De bezoekers, die al niet in grote getalen waren gekomen, zijn weer gauw naar huis of naar een warme kroeg gegaan. Zelfs bij Moke was het rustig - en het lauwe applaus was bijna genant. Aan Moke lag het niet, die deden hun ding en zetten een gelikte show neer. Maar de tieners en toeristen die nog zijn overgebleven, hadden er geen zin in.

Bij Girls Behind the Scene wilde het dan nog wel het gezelligst worden. Dit zijn Nederlandse zangeressen die vaak achter bekende artiesten staan, maar nu zelf in de spotlight stonden. En dat deden ze goed, en swingend. Enfin, we hebben zwaar weer doorstaan en er is een gure wind doorheen geblazen, maar het seizoen is geopend.

22.45 uur: Olympia Circus - Dynamite trok veel aandacht - en met een superenergieke acrobatische breakdance-show wisten ze het publiek tot het einde te enthousiasmeren en te boeien. Het niveauverschil van de dansers was wel groot, en er was nog een behoorlijke uitglijder. We zagen wel de meest indrukwekkende buiging ooit, toen een danser over 5 andere dansers heensprong. Of ze met hun show ook echt volle zalen trekken als het publiek moet betalen, valt te betwijfelen. Maar voor hun workshops, is na deze 'indrukwekkende performance' - zoals een toeschouwer het benoemde - vast meer animo.

22.30 uur: Het publiek schuifelt over het Museumplein, om zich te laten verrassen, wat gratis cultuur te snuiven, en misschien om inspiratie op te doen voor het nakende culturele seizoen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen bij Benny Sings - een one-man-disco-show. Zijn album heet Art en zijn show is een soort pop-art, zegt de presentator. Met het discolicht achter hem en een synthesizer voor stemeffecten, begrijpen wij wat hij bedoelt. Het lijkt zelfs even op een disco op het Museumplein als er twee toeschouwers beginnen te tongzoenen - Benny had ze even doen vergeten waar ze waren - en wat jongeren in een kringetje gaan dansen. Missie geslaagd.

22.00 uur: Met Dazzled Kid, Racoon en Moke heeft de Uitmarkt op veilig gespeeld met de opening, met populaire artiesten die in dezelfde hoek zitten. Het is wel vermakelijk, maar zelfs het publiek voelt aan dat de Uitmarkt is om nieuwe dingen te ontdekken. Racoon speelt bijvoorbeeld geen nieuwe liedjes, wat de band op geklaag komt te staan vanuit het publiek: hebben ze geen nieuw materiaal?

Gelukkig valt er vanaf 22.00 uur genoeg nieuws te ontdekken op de rest van het terrein. Bij de toeristen met poncho's, dames op fietsen en jongeren met blikken bier, hebben zich ondertussen ook nog vele andere mensen gevoegd. Hoewel het nog steeds niet druk te noemen is, is het voor dit weer zeker geen slechte opkomst.

21.30 uur: Het blijft maar regenen op het museumplein. In een zee van paraplu's kijken we naar de opening van de Uitmarkt, aan elkaar gepraat door comedian Jörgen Raymann. Acteur Arjan Ederveen gaat dit jaar een 'eenzame solo-tour' houden, samen met zijn hond Stuk. Hij trakteert ons op een stukje van zijn show: Stuk, je bent mijn stuk, je kunt voor mij niet stuk, je bent een stuk van mij, zingt hij. Met kurk was hij creatiever dan met zijn tekst.

Dan iets heel anders: Het Nationale Ballet. Uit het publiek komt gemompel: 'Ik heb helemaal niets met ballet'. Of het de danser is gelukt het hart van de skeptische toeschouwster te winnen, is niet waarschijnlijk. 3.5 minuut ballet is te kort om het op je in te laten werken of in vervoering te raken.

Dazzled Kid had echter aan één liedje genoeg om het publiek, verscholen in regenjassen en onder paraplu's, voor zich te winnen.

Tjeerd Bomhof, die doorbrak met Voicst, gaat dit jaar langs Nederlandse clubs op een solo-tournee. Hij wist een verregend publiek al te verwarmen met een liedje, met die clubs komt dat wel goed.

Het ZO! Gospel Choir zong 'Rain Down On Me', hoewel het net even droog was, een erg toepasselijk nummer voor deze avond. Ook de hiphopformatie Kern Koppen, Ruben Hein en Eefje de Visser mochten hun opwachting maken op het hoofdpodium.

21.00 uur: Het is niet goed gegaan met die dreigende luchten.
X-Factorwinnares Lisa Loïs en YouTube-ster Aïrto hadden de eer om de Uitmarkt af te trappen met een mix van funk, pop en soul - in de stromende regen. Er waren vooral veel tienermeisjes op Lisa afgekomen. En hoewel de regen echt met bakken uit de hemel kwam, bleven ze dapper staan voor hun idool uit X-Factor. Paraplu omhoog en meezingen maar. Hoewel dat laatste alleen op de cover Halleluja werd gedaan, want de rest van de nummers die ze ter gehore bracht, waren niet bekend bij het publiek. 'Luisteren jullie wel eens naar de radio? Dan moeten jullie 'Paradise Paradise' kennen', zei Lisa. Geen reactie. 'Nu gaan we lekker swingen op 'Move'.' Geen reactie.
Lisa bekende dat ze nog maar één keer met de band had geoefend, misschien was het een beter idee om wat vaker te oefenen. Toch waren de tienermeisjes blij dat ze hun idool in levende lijve konden bewonderen. 'Wat een ontzettend fijne stem heeft ze toch', verzuchtte een van hen.

20.00 uur: Het programma is nog niet begonnen, maar de eerste mensen verzamelen zich al op het terrein om zich te verzekeren van een goed plekje. Als dat maar goed gaat met die dreigende luchten.

19.50 uur: Er is zwaar weer op komst, voor de culturele sector maar ook voor de Uitmarkt. Bekijk hier foto's van het terrein, vlak voor aanvang.

Lees hier wat er de komende drie dagen te doen is.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Dazzled Kid Beeld
Dazzled Kid
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over