Schröder vraagt van 'slaven' vergiffenis

Met woorden van deemoed hebben de leiders van Duitsland vrijdag het akkoord over de schadeloosstelling van dwangarbeiders uit de nazi-tijd gepresenteerd....

Van onze correspondent

Bondskanselier Gerhard Schröder maakte het nieuws bekend met de Amerikaanse en Duitse onderhandelingleiders, Stuart Eizenstat en Otto Graf Lambsdorff. De delegaties stonden onder een kerstboom. Schröder zei blij te zijn dat overeenkomst was bereikt aan het einde van een eeuw 'waarin Duitsland veel leed over de volkeren heeft gebracht'.

De Duitse president Johannes Rau zei bij een ontvangst van de onderhandelaars in slot Bellevue dat 'wij allemaal weten, dat het leed dat miljoenen vrouwen en mannen is aangedaan, niet goedgemaakt kan worden'. Hij vroeg de overlevende dwangarbeiders namens het Duitse volk om vergiffenis. 'Uw lijden zullen we nooit vergeten.' Vertegenwoordigers van joodse organisaties namen Raus verzoek om vergiffenis aan.

Eizenstat sprak van een 'historische stap', die de betrekkingen tussen de VS en Duitsland bevestigt. Hij zei dat er bij de schadeloosstelling van uit werd gegaan, dat nog 240 duizend 'slavenarbeiders' in leven zijn en meer dan een miljoen gewone dwangarbeiders. Van de 'slaven', die zich dood moesten werken, is 55 procent van het joodse geloof.

Het meeste geld gaat naar slachtoffers in Oost-Europa, verwacht Lambsdorff.

Veel sprekers eisten dat nu snel gehandeld wordt, opdat niet nog meer slachtoffers overlijden, zonder geld te hebben gekregen. Eizenstat beloofde zekerheid dat Duitse bedrijven in de VS verschoond zullen blijven van verdere rechtszaken.

Advocaten van de slachtoffers leggen zich bij het akkoord neer, maar verklaarden vrijdag opnieuw dat tien miljard mark ontoereikend is. Ze willen dat de Duitse regering alvast begint met uitbetalen, voor alle formaliteiten zijn geregeld. Slachtofferorganisaties in Duitsland sloten zich hierbij aan. Ze noemden het schandalig dat zo weinig Duitse bedrijven aan het fonds deelnemen.

Meer over