Schrijver van HBO-serie True Detective beschuldigd van plagiaat

De schrijver van de HBO-serie True Detective, Nic Pizzolatto, wordt beschuldigd van plagiaat. De tekst van zijn personage Rust Cohle zou wel heel erg op een boek van Amerikaanse horrorschrijver Thomas Ligotti lijken.

Charlotte Boudesteijn
Woody Harrelson en Matthew McCounaughey uit de serie True Detective. Beeld ap
Woody Harrelson en Matthew McCounaughey uit de serie True Detective.Beeld ap

De serie True Detective werd in de media (onder andere in de Volkskrant) bejubeld, en dan vooral het personage dat Matthew McConaughey speelt, Rust Cohle. Samen met collega detective Martin Hart (Woody Harrelson) onderzoekt hij een mysterieuze moord in Louisiana.

Cohle uit de serie is een voortdurend aan sigaretten lurkende pessimist. McConaughey's personage filosofeert in de serie over geloof, twijfel en de menselijke moraal. Door de serie heen houdt McConaughey filosofische monologen, waaruit blijkt dat hij zijn vertrouwen in de mensheid kwijt is.

Pessimist
En nu blijkt dus dat juist die citaten misschien niet bedacht zijn door Pizzolatto. Ze zouden gejat zijn uit een boek van Thomas Ligotto, een Amerikaanse horrorschrijver. Het boek waar het om gaat is 'Conspiracy Against the Human Race', een non-fictie boek met discussies en reflecties op literaire en filosofische werken vanuit een pessimistisch oogpunt.

Ligotti laat in het boek zien dat de ergste horror geen product van onze fantasie is, maar dat de ergste horror terug gevonden kan worden in de werkelijkheid. Een gedachte die naadloos aansluit op de uitspraken en het gedrag van Cohle uit True Detective.

De schrijver en bedenker van de serie, Nic Pizzolatto. Beeld ap
De schrijver en bedenker van de serie, Nic Pizzolatto.Beeld ap
Matthew McCounaughey en Woody Harrelson. Beeld ap
Matthew McCounaughey en Woody Harrelson.Beeld ap

Vergelijken
Jon Padgett, de oprichter van een nieuwswebsite over de schrijver Ligotti en Mike David, de bedenker van The Lovecraft eZine website, namen een aantal bekende citaten van Cohle uit True Detective onder de loep. Ze legden ze naast citaten uit het boek van Ligotti. Een voorbeeld:

Cohle (True Detective): 'We became too self-aware. Nature created an aspect of nature separate from itself. We are creatures that should not exist by natural law'.

Conspiracy Against the Human Race: 'We know that nature has veered into the supernatural by fabricating a creature that cannot and should not exist by natural law, and yet does.'

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Inspiratie
De citaten lijken op elkaar, maar zijn niet exact hetzelfde. Pizzolatto gaf in een eerder interview met de Amerikaanse krant the Wall Street Journal toe dat hij het werk van Ligotti gelezen heeft. Pizzolatto noemde Conspiracy Against the Human Race 'ongelofelijk sterk geschreven'. Hij vertelde dat in de eerste aflevering van True Detective twee zinnen zitten die special geschreven zijn voor bewonderaars van het werk van Ligotti.

Pizzolatto parafraseert in zijn script veel, volgens de Amerikaanse nieuwswebsite Vox. Het is volgens de website lastig voor Pizzolatto om te claimen dat hij alle tekst van Cohle volledig zelf bedacht heeft.

Maar daarnaast moet de kijker ook in overweging nemen voor welk medium Pizzolatto werkt: hij is geen journalist, stelt de schrijver van het artikel op Vox. Cohle is een fictief karakter en hij zou Ligotti's denkbeelden kunnen volgen, maar Pizzolatto heeft geen schriftelijke erkenning gemaakt van Ligotti's werk in True Detective. Ligotti wordt ook niet genoemd in het commentaar op de dvd, volgens David.

Ontkenning
Pizzolatto en HBO ontkennen tot nu toe alles. In een statement liet Pizzolatto weten dat de visie van het personage Cohle geen uitspraken doet die uniek toegeschreven kunnen worden aan één auteur.

'De filosofische overpeinzingen van Rust Cohle vertegenwoordigen geen idee dat van een specifieke auteur is. Dit zijn filosofische dogma's van een pessimistische filosofie met een historische traditie waaronder Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, E.M. Cioran en vele andere filosofen vallen', schrijft Pizzolatto.

HBO, de maatschappij die de serie uitzendt, claimt dat het verhaal, de karakters en de dialogen bedacht zijn door Pizzolatto. 'Iedereen mag filosofische denkbeelden gebruiken, ook schrijvers van fictie.'

Tot dusver blijft het nog bij beschuldigingen, het is nog niet bekend of Ligotti een rechtszaak aanspant en hij heeft ook nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Maar met deze beschuldigingen maakt Pizzolatto geen vrienden. Het is ook niet de eerste keer dat hij ervan beschuldigd wordt iets van een andere schrijver 'geleend' te hebben.

In de laatste aflevering van het seizoen hebben Rust en collega Hart een gesprek over goed en kwaad. Dit gesprek lijkt heel erg op een gesprek uit het stripboek 'Top 10 #8' en Pizzolatto staat bekend als een fan van stripboeken.

Beschuldiging
Schrijvers van series liggen vaker onder vuur vanwege het plegen van plagiaat. De schrijver van de serie Downton Abbey, een kostuumdrama, werd ook beschuldigd van plagiaat. In een aflevering zouden wel heel veel gelijkenissen met het boek Little Women en de film Miss Miniver zitten.

De televisieserie The Sopranos werd ook beschuldigd van plagiaat: de serie zou zonder toestemming gebaseerd zijn op een New Yorkse maffiafamilie, de familie Milito, terwijl HBO daar geen toestemming voor had gevraagd. Volgens een van de familieleden zouden er in hun achtertuin eenden zwemmen - de Soprano's hadden eenden in hun zwembad. Tony Soprano kijkt graag naar de Godfather - zo ook Louie Milito.

Nieuw seizoen
Plagiaat of niet: aan de populariteit van True Detective zullen de beschuldigingen waarschijnlijk weinig af doen. De vijf nominaties voor een Emmy heeft Pizzolatto al op zak, voorlopig lijkt het er niet op dat die hem afgenomen worden. De serie krijgt ook een tweede seizoen, dat zich af moet spelen in Californië. Harrelson en McConaughey keren niet terug voor het tweede seizoen.

Dit seizoen draait om drie agenten die samen de moord onderzoeken. Tot dusver zijn de namen van Vince Vaughn (The Wedding Crashers, The Internship), Taylor Kitsch (Bang Bang Club, Savages), Elisabeth Moss (Mad Men) en Colin Farrell (Phone Booth, Alexander) genoemd, maar wie zij gaan spelen is nog onduidelijk.

James Gandolfini als Tony Soprano. Beeld ap
James Gandolfini als Tony Soprano.Beeld ap
Meer over