Schrijver Umberto Eco overleden

De Italiaanse schrijver Umberto Eco is overleden. Dat melden Italiaanse media in de nacht van vrijdag op zaterdag. De schrijver werd 84 jaar.

Umberto Eco Beeld epa
Umberto EcoBeeld epa

Eco werd wereldberoemd met zijn romans De naam van de roos en De slinger van Foucault. Naast schrijver was Eco actief als taalkundige en filosoof. Hij schreef ook een aantal essays. Daarnaast was hij geleerde, kritische intellectueel en voorvechter van een verenigd Europa. In zijn lijvige romans maakte Eco de Europese geschiedenis voor een groot publiek toegankelijk.

Eco werd in 1932 geboren in Alessandria, een stadje in de Noord-Italiaanse regio Piemonte. Hij groeide op in een gezin van dertien kinderen. Eco studeerde middeleeuwse filosofie en literatuur en werd in 1966 hoogleraar semiotiek in Milaan. Eco geldt als een van de belangrijkste semiotici in de wereld.

Hoofdrolspeler
Eco mengde zich geregeld in het intellectuele debat in Italië. Hij nam onomwonden stelling tegen oud-premier Silvio Berlusconi en de macht van de Rooms-Katholieke Kerk. Zo ondertekende hij in 2007 met andere kunstenaars een oproep aan de Italianen om geen geld meer te geven aan die kerk, maar het te schenken aan de geloofsgemeenschap van de Waldenzen. De kunstenaars beschuldigden de kerk ervan individuen hun 'onherroepelijke vrijheden en burgerrechten' te willen ontnemen.

In 2012 kreeg de Italiaan de Vrede van Nijmegen Penning, die eens in de twee jaar wordt toegekend aan een internationale hoofdrolspeler voor de vrede op het Europese continent.

Meer over Umberto Eco

Lees hier het postuum: De wetenschapper die romanschrijver werd.

Vorig jaar sprak de Volkskrant Eco over zijn nieuwste roman Numero Zero: 'Misschien voelde ik ook dat ik geen zes of acht jaar meer heb en dus een beetje tempo moest maken.'

null Beeld -
Beeld -
Meer over