Schrijver Geert Mak ontvangt oeuvreprijs - met de helft van het prijzengeld wil hij andere schrijvers ondersteunen

Schrijver en historicus Geert Mak heeft vandaag uit handen van koningin Máxima de oeuvreprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds ontvangen. Aan de prijs is een bedrag van 150 duizend euro verbonden. Daarvan is de helft het startkapitaal voor een cultuurfonds op naam.

Geert Mak naast Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de prijs. Beeld anp
Geert Mak naast Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de prijs.Beeld anp

Mak wil met het Geert Mak Fonds historici en schrijvers van onder meer biografieën ondersteunen in hun onderzoek voor nieuw werk. 'Veel musici, hoe getalenteerd ook, moeten krabbelen en schnabbelen om het hoofd ook maar enigszins boven water te houden', aldus Mak tijdens de uitreiking in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. 'Datzelfde geldt voor veel auteurs. Ik heb, wat dat betreft, ongelofelijk veel geluk gehad, ook nu weer. Maar veel van mijn collega's trekken het maar net, ondanks hun faam en talent.'

De 70-jarige Mak heeft de oeuvreprijs gekregen vanwege zijn grote staat van dienst als schrijver van boeken over onze geschiedenis. 'Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa', aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De schrijver en historicus brak in 1992 bij het grote publiek door met het boek De Engel van Amsterdam. Met name Maks boeken Hoe God verdween uit Jorwerd (over de leegloop van het Friese platteland), De eeuw van mijn vader (een biografie over zijn vader, dominee Catrinus Mak) en In Europa sloegen enorm aan. Mak mengde in zijn werken de grote geschiedenis met die van de gewone mensen.

Vooral In Europa (Maks reisverslag door Europa in het laatste jaar van de twintigste eeuw) was ook internationaal een succes en lag vertaald in boekhandels in Parijs, New York en Berlijn. Drie jaar na het verschijnen van In Europa in 2004 zond de VPRO 35 afleveringen uit van de gelijknamige documentairereeks. Bij de officiële opening van Theater Rotterdam in de Rotterdamse Schouwburg was vorige maand een 'theatrale lezing' van Maks bestseller in een uitvoering van regisseur Johan Simons te zien.

Mak heeft al aangekondigd te werken aan een vervolg op In Europa. Hij wil in elk geval aandacht besteden aan Oost-Europa en Rusland. Daarnaast zullen de bankencrisis, Griekenland en de vluchtelingencrisis volgens hem ook een rol spelen in het vervolg.

null Beeld anp
Beeld anp

Zijn vorig jaar verschenen boek, De levens van Jan Six, is volgens het fonds 'een belangrijke mijlpaal in zijn oeuvre en de directe aanleiding tot het toekennen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.' In zijn boek verhaalt Mak over de bekende Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen.

Hoewel Mak geen opleiding voor historicus volgde, werd hij twee keer door het Historisch Nieuwsblad uitgeroepen tot historicus van het jaar. Ook won Mak talloze andere prijzen voor zijn werk. Zo werd hij eerder onder meer onderscheiden met de Roland Holst-prijs en de Gouden Ganzenveer. Vorige week greep Mak - na twee keer eerder wel te hebben gewonnen - opnieuw naast de NS Publiekprijs. Twee jaar na zijn niet-verzilverde nominatie voor Reizen zonder John moest hij toezien hoe de grootste publieksprijs voor boeken van Nederland naar Michel van Egmond ging voor het boek De wereld volgens Gijp.

De oeuvreprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds wordt jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijk wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van cultuur, natuur of wetenschap in Nederland. Eerdere winnaars zijn Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over