Schrijver en oud-diplomaat F. Springer overleden

Schrijver en oud-diplomaat F. Springer, pseudoniem van Carel Jan Schneider, is maandagavond op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte uitgeverij Querido dinsdag bekend.

Redactie / ANP
F. Springer in 1990. © ANP Beeld
F. Springer in 1990. © ANP

F. Springer debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Bericht uit Hollandia. Daarna schreef hij onder meer de romans Bougainville (1981), Bandoeng-Bandung (1993) en Kandy (1998). In 1990 schreef hij het Boekenweekgeschenk Sterremeer. Voor zijn gehele oeuvre ontving Springer in 1995 de Constantijn Huygensprijs.

Springer (Batavia, 1932) was als bestuursambtenaar werkzaam op diverse plaatsen in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en als diplomaat in onder meer Bangladesh, Iran, Angola, New York en de voormalige DDR. Over zijn tijd in Oost-Berlijn schreef hij in 2010 de roman Quadriga, een eindspel.

Zijn gehele 50 jaar durende schrijverscarrière was Springer verbonden aan Querido. De uitgeverij liet dinsdag weten te rouwen om zijn dood. Annette Portegies, directeur en uitgever van Querido: 'F. Springer was niet alleen een zeer aimabel mens, maar ook een geweldige schrijver, die de Nederlandse literatuur verrijkte met de geuren en klanken van verre culturen. We hebben met ongelofelijk veel plezier met hem gewerkt en we zullen hem missen.'

Volkskrant
-literatuurcriticus Arjan Peters sprak Springer vorig jaar over zijn laatste roman Quadriga, een eindspel. Dat interview is hier terug te lezen.

Meer over