Schrijver Da Vinci Code verschijnt in rechtszaal

De Amerikaanse schrijver Dan Brown is geschokt dat twee auteurs hem ervan beschuldigen uit hun werk te hebben geput voor zijn bestseller The Da Vinci Code....

AP

De twee auteurs, Michael Baigent en Richard Leigh, hebben een rechtszaak aangespannen tegen Random House, de uitgever van The Da Vinci Code, wegens inbreuk op het auteursrecht. Volgens hen heeft Brown zich de opbouw van hun boek eigengemaakt. In beide boeken staat de theorie centraal dat Jezus met Maria Magdalena trouwde en een kind met haar kreeg, waardoor de bloedlijn doorloopt.

Volgens Brown zijn Baigent en Leigh slechts twee van een aantal schrijvers die over de bloedlijn hebben geschreven, maar heeft hij zich desondanks "in bochten gewrongen om hen (in zijn boek, red.) te noemen als degenen die het verhaal onder de ruimere aandacht hebben gebracht". Hij zei geschokt te zijn over hun reactie. "Bovendien begrijp ik haar niet helemaal", verklaarde Brown.

Van The Da Vinci Code zijn meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Op 19 mei wordt een film uitgebracht die op het boek is gebaseerd, met Tom Hanks en Audrey Tautou in de hoofdrol. Als Baigent en Leigh in het gelijk worden gesteld kan de rechter daar echter een stokje voor steken.

Random House betoogt dat de ter discussie staande ideeën zo algemeen zijn dat ze niet door het auteursrecht worden beschermd. Brown gaf bij ondervraging door de advocaat van Baigent en Leigh toe dat hij onzeker was over een aantal tijdstippen van gebeurtenissen in de aanloop naar de verschijning van The Da Vinci Code in 2003. Hij verklaarde er wel zeker van te zijn dat hij en zijn vrouw Blythe Brown The Holy Blood and the Holy Grail pas hadden geraadpleegd toen het idee en de verhaallijn van The Da Vinci Code al grotendeels waren uitgezet. "Al mijn vroege onderzoek komt uit andere bronnen", zei Brown.

Meer over