Schoonmaker ziet kunstwerk aan voor vuilnis en gooit het weg

'Kunst is niet wat je ziet, maar wat je anderen laat zien', zei de Franse kunstenaar Edgar Degas ooit. Daar zal het artistieke duo Sara Goldschmied  en Eleonora Chiari aan gedacht hebben nadat een schoonmaker van het museum voor hedendaagse kunst in het Italiaanse Bolzano hun tentoongestelde kunstinstallatie aanzag voor rommel en deze vakkundig opruimde.

null Beeld Museion, courtesy of the artists
Beeld Museion, courtesy of the artists

Lege champagneflessen, sigarettenpeuken, confetti en andere spullen gebruikten Goldschmied en Chiari voor hun kunstinstallatie Dove andiamo a ballare questa sera? (Waar gaan wij vanavond dansen?). Met hun creatie wilde het kunstenaarsduo uit Milaan hun zienswijze geven op het hedonisme en politieke corruptie van de jaren tachtig in Italië.

Een schoonmaker van het Museion Bozen-Bolzano had echter geen idee dat het om een kunstwerk ging, maar dacht te maken te hebben met de niet opgeruimde bende van een feestje. Glas, plastic, papier, alles wat in de museumzaal lag, stopte de schoonmaker in vuilniszakken. Tot afgrijzen van de directie van het Museion dat het incident wijt aan 'een misverstand met het schoonmaakpersoneel'.

Inmiddels heeft het museum met toestemming van Goldschmied en Chiari de kunstinstallatie hersteld. Op hun website betuigt de leiding van het Museion excuses voor het voorval, maar laat ook weten dat het voorval 'niet het eerste is in zijn soort' en 'nogmaals benadrukt hoe belangrijk het is om de discussie rond hedendaagse kunst levend te houden.'

Soortgelijke incidenten

Een soortgelijk incident vond vorig jaar februari plaats in kunstcentrum Sala Murat van het Zuid-Italiaanse Bari. Ook daar verdween een kunstinstallatie, die bestand uit biscuitkruimels op de vloer, oude kranten en karton onverbiddelijk in de prullenbak. Vier jaar geleden vernielde een schoonmaakster van Museum Ostwall in Dortmund een kunstwerk nadat zij deze iets te grondig had gepoest omdat ze meende dat het vuil was.

Meer over