Tv-recensiede Opvolgers

Schimmelpenninck laat bij De Opvolgers zien dat hij ook weet wanneer je even niet pedant moet zijn

null Beeld

Sander Schimmelpenninck is constant op tv deze week. Maar bij ‘De Opvolgers’ hield hij zich opvallend gedeisd.

Als hij wil, kan hij constant op tv zijn. In gesprek met het AD legde Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck zijn woorden uit: ‘Er zijn namelijk heel weinig mensen met een duidelijke mening zoals ik en dan ben je al snel populair bij talkshowredacties. De gemiddelde presentator durft zich niet zo te uiten, want dat ‘bederft je business’.’

Deze week had hij er zin in, kennelijk. Bij Zomer met Art is Schimmelpenninck elke avond ‘Zomerdate’, een gek woord voor tafelheer of sidekick. Ook loopt op NPO 1 een nieuw seizoen van het WNL-programma De Opvolgers, waarin hij familiebedrijven bezoekt. Elke middag worden bovendien herhalingen uitgezonden van het vorige seizoen.

Over dat eerste seizoen zei hij in het AD: ‘Ik werd vrij laat ingevlogen en had te weinig voorbereidingstijd voor de juiste verdieping. Het voelde daardoor niet echt als míjn programma.’ Dit seizoen zou ‘journalistieker’ zijn. Ook zei hij: ‘Televisie is het medium van het verleden.’ Wat wel weer grappig klinkt uit de mond van een bladenmaker.

De zuigende werking die Schimmelpenninck op tv-makers uitoefent, is niet vreemd. Zijn haar en kraagjes zitten altijd goed, zijn pedanterie wordt gecompenseerd door net genoeg zelfspot en best veel feitenkennis, hij is niet bang mensen te krenken en niet te betrappen op tribaal denken. Op Twitter valt hij ‘domrechts’ én ‘domlinks’ aan.

Dinsdag bij Zomer met Art, toen het ging over de vraag of er een crisis op komst is, voelde hij zich even groot expert als de andere twee experts. ‘Het grootste probleem is volgens mij’, onderbrak hij de sprekers, ‘dat te weinig mensen meeprofiteren van de economische groei. Te veel van de groei is naar een klein groepje mensen gegaan.’

De Opvolgers Beeld WNL
De OpvolgersBeeld WNL

Klinkt aannemelijk, als je het zo stellig zegt.

Woensdag op NPO 1 bezocht Schimmelpenninck een klein groepje mensen dat zeker geprofiteerd heeft van de groei: de familie Lips. Dirk Lips had ooit van zijn vader het destijds verlieslijdende Autotron gekocht en er in dertig jaar tijd een ‘leisure concern’ met 24 vestigingen van gemaakt, waaronder ook Safaripark Beekse Bergen valt.

Dochter Leen wordt waarschijnlijk de opvolger. Dirk jr. had met geld van de familie in het oude Autotron-gebouw een bedrijf opgericht voor auto’s die per stuk een ton kosten; jongste zoon Max runt zonder geld van vader een zelfstandig evenementenbedrijf. Want de voorwaarde van een geleend startkapitaal is bij Lips dat je het onder de vlag van het familiebedrijf doet.

Dat hun vader in de Quote 500 stond, wisten ze niet. Leen moest het in de kroeg horen toen ze voor het eerst uitging. Hardcore journalistiek was het niet, al stelde Schimmelpenninck een paar prikkelende vragen. Wat vooral opviel aan hem als presentator: hij trad nauwelijks op de voorgrond, hij onderbrak niemand. Ook een tv-talent: weten wanneer je even niet pedant moet zijn.

Meer over