Schilderijen van Pollock ontdekt

Nabij New York zijn 32 voorheen onbekende schilderijen van de abstracte schilder Jackson Pollock ontdekt. Dat heeft Alex Matter, die de schilder als kind heeft gekend, dit weekeinde bekendgemaakt....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Matter (63) trof de schilderijen in 2002 aan in een opslagruimte in East Hampton, een stadje ten oosten van New York. Daar was het werk sinds 1958 in bruin papier opgeslagen door Matters ouders, kunstenaars die bevriend waren met Pollock (1912-1956) en diens vrouw, Lee Krasner.

Matter ontdekte de werken na het overlijden van zijn moeder. Hij maakte zijn vondst pas nu bekend, omdat hij de schilderijen eerst op authenticiteit wilde laten controleren. Daarvoor vroeg hij de toonaangevende Pollock-expert Ellen G. Landau. Zij was enthousiast over de vondst en is daarom ook de curator van de expositie Jackson Matters, die volgend jaar opengaat in New York.

De 32 schilderijen, gemaakt in de jaren veertig, zullen er getoond worden, met werken van Pollocks vrouw en van Mercedes en Herbert Matter, de ouders van Alex. De Mark Borghi Fine Art-galerie organiseert de tentoonstelling ter gelegenheid van de herdenking van Pollocks dood, dan vijftig jaar geleden.

Na de expositie worden de gevonden schilderijen deels geschonken aan musea, terwijl de rest in de familie blijft, zei Matter, een filmmaker in New York. Over de waarde van de schilderijen wilde hij niet speculeren; vorig jaar bracht een Pollock ruim negen miljoen euro op bij veilinghuis Christie’s.

De Pollock-Krasner Stichting, die de copyrights van Pollocks werk beheert, uitte dit weekeinde twijfel aan de authenticiteit van de werken. De stichting ‘wil zich er momenteel niet over uitspreken’, stelde ze in een verklaring. Directeur Charles Bergman voegde daaraan later toe dat het alleen betekent dat de stichting zich van een oordeel onthoudt, omdat ze niet langer betrokken is bij de bepaling van de echtheid van Pollocks werk. De afgelopen jaren is de echtheid van diverse Pollocks met succes betwist.

Galeriehouder Borghi is niet blij met de twijfel. ‘Ik ben erg verbaasd’, zei hij in The New York Times. ‘Ik begrijp niet waarom ze hier plotseling mee komen.’

Meer over