NieuwsLaat ontdekte Van Gogh

Schilderij Van Gogh verkocht op Tefaf: van een paar tientjes in de jaren zestig tot 15 miljoen nu

Paysanne devant une Chaumiere (boerin voor een boerderij met rieten dak) van Vincent van Gogh tijdens de voorbezichtiging van de kunstbeurs The European Fine Art Fair Maastricht  Beeld ANP
Paysanne devant une Chaumiere (boerin voor een boerderij met rieten dak) van Vincent van Gogh tijdens de voorbezichtiging van de kunstbeurs The European Fine Art Fair MaastrichtBeeld ANP

Op kunstbeurs Tefaf in Maastricht heeft een anonieme verzamelaar het schilderij Boerin voor een boerderij met rieten dak van Vincent van Gogh gekocht. De Londense kunsthandel Dickinson bood het doek aan voor 12 à 15 miljoen euro volgens The Art Newspaper. De uiteindelijke verkoopprijs is niet bekend gemaakt.
De voorgeschiedenis van dit grote schilderij van Van Gogh is opmerkelijk. De schilder maakte het in Nuenen toen hij in de zomer van 1885 bij zijn ouders logeerde. Daarna is het lange tijd niet herkend als een Van Gogh.
In 1967 werd het schilderij bij een inboedelverkoop in Groot-Brittannië namelijk verkocht voor slechts 4 pond. Een jaar later wist een Italiaanse journalist het doek in een Londense antiekwinkel voor 45 pond te bemachtigen. Hij had het vermoeden dat hij iets bijzonders had aangeschaft. Röntgenfoto’s bevestigden dat het om een echte Van Gogh ging. Sindsdien is het doek een paar keer van eigenaar gewisseld. Kunstbeurs Tefaf in Maastricht duurt nog tot 15 maart.

Meer over