Scherpe discussies en prikkelende stukken

Architectuur..

Bestaat dé architectuursite van Nederland?

Jazeker. Archined, dat inmiddels tien jaar bestaat, opereert onder die naam. En eerlijk gezegd is dat ook wel terecht, want het was jarenlang de enige site in Nederland waar je terecht kon voor nieuws en informatie over architectuur in binnen- en buitenland. Archined staat garant voor scherpe en prikkelende opiniestukken en discussies. Maar er is ook al vanaf het begin een luchtige society rubriek waarin de laatste roddels worden besproken voorzien van wazige foto’s op architectenfeestjes. Een groot succes is de vacaturebank. Inmiddels is hij ook erg populair bij buitenlandse studenten die in ‘Nederland-architectenland’ willen werken en bij bureaus in Azië die jonge Nederlandse architecten willen aantrekken.

‘Was jarenlang’ – is de monopoliepositie van Archined voorbij?

Dat klopt, er zijn een heleboel architectuurwebsites bijgekomen. Maar Archined blijft toch een van de betere. Architectenweb.nl is groter, dat heeft nog veel meer informatie dan Archined. Het is een site die is opgebouwd uit een groot aantal verschillende databases vol met gebouwen, architectenbureaus, nieuwsberichten, bouwproducten en projectbeschrijvingen.

Het grote verschil met Archined is dat het nieuws met name bestaat uit standaard persberichten en dat de teksten over projecten of producten meestal geschreven zijn door de architecten of de leveranciers zelf. Het is dus geen onafhankelijk platform. Architectenweb is dan ook een commerciële website terwijl Archined deels draait op overheidssubsidie.

Hoe zit het buiten Nederland?

Bijna elk land heeft z’n eigen Archined of Architectenweb. Meestal in z’n eigen taal, dus niet altijd even bruikbaar. En er zijn sites die het nieuws wereldwijd proberen te dekken. Haast onmogelijk. Interessanter zijn de websites die zich richten op een specifiek onderwerp. Duurzaamheid bijvoorbeeld – een van de meest actuele thema’s in de architectuur.

De blog Treehugger (http://www.treehugger.com/design_architecture) is volledig gefocust op duurzaamheid in een esthetisch verantwoorde gedaante. Bijdragen worden geleverd door ‘groene’ scouts van over de hele wereld. We zien ecologische woningen zoals het met een paar mensenhanden en een tractor gemaakte hexagonale strobalenhuis in het Britse Cambridgeshire. Opvouwbare triplex meubels die je meteen zou willen kopen. Maar ook: hoe zelf een heus design zout- en peperstel te maken van oude gloeilampen.

Maar doen websites wel recht aan zoiets ruimtelijks als architectuur?

Nee. Maar dat speelt ook al op papier. Voordat je echt kunt oordelen over architectuur moet je het eerst zien. Het probleem is meestal dat het adres van een gebouw dat je in een tijdschrift of op internet ziet lastig te achterhalen is. En als je dan op pad gaat, moet je de weg er naar toe nog zien te vinden. Gelukkig is er net een nieuwe site gelanceerd die dat probleem oplost: MIMOA (www.mimoa.eu).

MIMOA is een architectuurdatabase voorzien van goede foto’s en beschrijvingen van gebouwen en lokaliseert deze met behulp van google maps. Zo kun je zelf een architectuurreisgids samenstellen en checken waar precies dat ene gebouw of leuke design hotel te zien is. En de bedoeling is vooral dat je er zelf ook gebouwen die je de moeite waard vindt aan toevoegt.

Dit is allemaal voor architectuurliefhebbers. Is er ook iets voor architectuurhaters?

Nee, niet meer. ‘The architecture hate page’, waarop je je ongezouten mening mocht geven op de genomineerde meest gehate gebouwen, is sinds een tijdje uit de lucht. Overigens niet omdat te weinig mensen de site bezochten, maar omdat de architecten die de site runden geen tijd meer hadden voor hun uit de hand gelopen hobby. Kirsten Hannema

Meer over