Schepper van de wondermidvoor

Uit een reeks bestaande voetballers stelde Henk Sprenger de midvoor Kick Wilstra samen, over wie in 1949 de eerste strip verscheen....

Joost Pollmann

Lange tijd was hij de bekendste voetballer van Nederland, al heeft hij nooit echt bestaan: Kick Wilstra. De blonde kuif had hij van Abe Lenstra, zijn Italiaanse avonturen waren geleend van Faas Wilkes en de onhoudbare kopballen kwamen van Kick Smit. Hij was bij elkaar gesampeld door Henk Sprenger, de striptekenaar die afgelopen donderdag overleed aan de gevolgen van een val van de trap. Morgen zou hij 87 jaar oud zijn geworden.

Sprenger maakt deel uit van de ‘Hollandse School’ die na de Tweede Wereldoorlog bekend werd met uiterst populaire krantenstrips. Hans G. Kresse tekende ‘Eric de Noorman’, Pieter Kuhn maakte ‘Kapitein Rob’ en Henk Sprenger bracht de wondermidvoor Kick Wilstra tot leven. Deze held had trouwens een voorganger, want Cor van Deutekom publiceerde eind jaren veertig al de strip ‘Koos de Voetballer’ in het jeugdblad ‘Robs Vrienden’.

Toen Van Deutekom stopte werd Sprenger gevraagd op zijn beurt iets met een voetballer te verzinnen en hij kwam met zijn lumineuze idee om een aantal bekende spelers bij elkaar te brengen.

In 1949 verscheen het eerste deel van Kick Wilstra in Het Nieuwe Avonturenboek van Ketelbinkie en zijn vrienden en vanaf 1952 in de Ketelbinkie Krant en in Robs Vrienden. Het Parool bracht de strip vanaf 1955 in de ‘echte’ krant en de populariteit van de reeks leidde uiteindelijk tot de uitgave van achttien oblong deeltjes.

Voor Sprenger was het niet altijd even makkelijk om al die deeltjes te vullen, want het oorspronkelijke verhaal van de getalenteerde knaap die het in no-time tot vaderlands idool schopt, was eigenlijk snel verteld.

Aangezien Sprenger zijn eigen scenarist was, moest hij ook zelf de vindingrijkheid hebben om nieuwe avonturen uit zijn mouw te schudden. Gelukkig hielp de actualiteit hem een handje. Kick tekende een contract met de Italiaanse topclub Titan, naar voorbeeld van Faas Wilkes die ging spelen bij AC Milan. Toen Kick in zijn eigen land weer bij Victoria wilde voetballen, werd het hem onmogelijk gemaakt omdat hij geen ‘zuivere amateur’ was. Wilkes was hetzelfde overkomen toen de KNVB bezwaar maakte tegen zijn salariëring.

In latere deeltjes liet Sprenger zijn held zoons krijgen om avonturen mee te beleven, hij liet hem boksen en autoracen en toverde hem zelfs om tot gladiator.

Maar het allermooiste verhaal blijft toch ‘Voetbalrevoluties’, waarin kwaaie echtgenotes zich bewapenen met deegrollers om een einde te maken aan de hopeloze aanbidding van het lederen monster.

Overigens heeft Sprenger méér gedaan dan voetbalstrips maken. Vanaf 1947 tekende hij voor Tom Poes Weekblad de science fiction-reeks ‘Piloot Storm’, die was geïnspireerd door ‘Flash Gordon’ van Alex Raymond. En zijn latere jaren bracht hij, heel toepasselijk, door in dienst van vliegtuigfabrikant Fokker.

Hij wilde toen allang niet meer geassocieerd worden met zijn voetbalheld en raakte geleidelijk aan in de vergetelheid. Maar eind 1998 kreeg Sprenger een tentoonstelling bij Stripgalerie Lambiek, die hem – zijns ondanks – veel pers en grote voldoening bracht. Uitgeverij Boumaar was toen al bezig met de heruitgave van de Wilstra-strips.

In 2003 werd Sprenger geëerd door het Stripschap, dat hem vanwege zijn grote verdienste voor het Nederlandse beeldverhaal de Bulletje & Boonestaak-schaal toekende. De schaal werd uitgereikt door een van Sprengers grootste fans: oud-voetballer Jan Mulder.

Meer over