Schaduwelite was een gimmick, erkent hoogleraar Engelen

De lijst met de schaduwelite van Nederland in het gelijknamige boek van hoogleraar Ewald Engelen is een 'gimmick'. Dat zegt de financieel geograaf nu zelf. 'Het is verzonnen door de uitgever. Je moet een boek van 240 pagina's nu eenmaal aantrekkelijk maken', erkent hij vanavond in het televisieprogramma Altijd Wat van KRO-NCRV.

Ewald Engelen.Beeld Phil Nijhuis

Hij zegt er achteraf spijt van te hebben dat in het boek over twee pagina's een namenlijst is opgenomen met de personen die tot de schaduwelite behoren. Daarbij staan de namen van de bekende economen Arnoud Boot en Sweder van Wijnbergen naast die van premier Mark Rutte, ex-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende, burgemeester Eberhard van der Laan, voormalig minister Wouter Bos en een hele reeks bankiers en toezichthouders. Ook voormalig Unilever-topman Morris Tabaksblat staat in de lijst, hoewel hij al in oktober 2011 overleed.

In het boek beschuldigt Engelen deze elite ervan 'willen en wetens feiten te hebben verdraaid, leugens verspreid, verwarring gesticht, burgers te hebben gechanteerd, toezichthouders te hebben geïntimideerd en wetenschappers te hebben gecorrumpeerd'. Op de vraag of Bos echter een leugenaar is, antwoordt Engelen: 'neen'. Of de vraag wie er dan wel liegt, kan hij niet zo gauw een antwoord geven.

Gareel

Hij zegt wel dat deze schaduwelite ervoor gezorgd heeft dat alle wetgeving die na de crisis van 2008 was gemaakt om de financiële sector in het gareel te krijgen, weer ongedaan is gemaakt of verder afgezwakt.

Ewald Engelen is hoogleraar financieel geografie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn positie lijkt het na alle andere affaires rond hoogleraren die verzinsels naar buiten brachten zoals Diederik Stapel, nogal riskant om gimmicks te publiceren.

Engelen zegt er in het programma ook spijt van te hebben. In Het Parool, de krant waarvoor hij enige tijd columnist was, repte hij onlangs niet over een gimmick en wekte hij de schijn dat de lijst op enig onderzoek was gebaseerd.

Op 21 oktober zei hij in een interview: 'De lijst bevat de namen van personen die betrokken waren bij het onschadelijk maken van drie aanvallen in de laatste jaren op de bancaire geldmachine. Deze mensen hebben voorkomen dat er beperkingen kwamen op praktijken die banken en andere instellingen zeer veel vrijheid hebben gegeven.'

Meer over