Schaamteloosheid is voor jezelf zijn

'Om keuzestress van te krijgen: het aantal programma's waaraan BN'ers kunnen meedoen', schrijft tv-recensent Haro Kraak

Haro Kraak

Om keuzestress van te krijgen: het aantal programma's waaraan BN'ers kunnen meedoen. Gisteravond alleen al konden ze kiezen tussen Ik neem je mee, De slimste mens, Fort Boyard en Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS. BN'ers zijn voor programmamakers als peper en zout voor de amateurkok: als je er maar genoeg van op doet, krijgt alles smaak.

De inventarisatie leverde een vertrouwd beeld op. Lee Towers liet Arie Boomsma 'zijn' Rotterdam zien (Ik neem je mee), Diederik Jekel, Sieger Sloot en Chazia Mourali werden uitgekafferd door Maarten van Rossem (De slimste mens), Rosalie van Breemen, Kim Kötter, Judith Osborn en Sylvia Geersen deden als 'Team Mode' enge spelletjes in een vesting met dwergen in matrozenpakjes (Fort Boyard) en Henk Schiffmacher wisselde zijn vrouw Louise in voor - daar is ze weer! - Rosalie van Breemen.

Als u niet weet wie dit zijn, kunt u dat beter zo houden.

Philip Freriks vatte de situatie voor dit slag mensen treffend samen toen hij tot Van Rossem sprak en een 'beroemde uitspraak' van Jan Mulder citeerde: 'Je kunt beter op tv zijn dan ervoor zitten.'

'Dat lijkt mij volstrekt juist', zei Van Rossem. 'Te veel tv-kijken is niet goed voor een mens en ik zou de mensen thuis adviseren om dat ding uit te zetten en een stukje te gaan lezen.' Het verheugt mij dat u zijn advies ter harte hebt genomen.

Van Rossems eigen beweegredenen bleven buiten beschouwing. Waar doe je aan mee en waarom? Op de waaromvraag zijn wat mij betreft maar twee antwoorden mogelijk. Geld en publiciteit, beide zeer legitieme redenen, zeker als je bestaansrecht het meedoen aan zulke programma's is. Levenservaring wordt onder geen beding goed gerekend.

IJdeltuiterij
Het komt neer op ijdelheid. Maar het is niet zo simpel dat een ijdeltuit zo vaak mogelijk op tv wil. Weigeren kan ook heel ijdel zijn: ik ben te groot, ik ben bang dat ik dom overkom of ik wil me niet associëren met SBS 6 - om maar iets te noemen.

In de ranglijst van BN'er-programma's die Het Parool vorig jaar maakte, stond De slimste mens, dat deze dagen steevast een miljoen kijkers trekt, op de eerste plek. Onderaan bungelden Sterren van een schans en Echte meisjes op de prairie. Als je een uitnodiging krijgt voor het grote tv-feest moet je jezelf de vraag stellen wat je ervoor over hebt. Spring je in een te klein glitterpak van een duikplank, was je drie weken je haar niet in de jungle of loop je liever het risico een vraag over de Eerste Wereldoorlog niet te kunnen beantwoorden?

Vorige week interviewde ik Patty Brard naar aanleiding van haar zevende realitysoap over haar vierde huwelijk. We spraken over schaamteloosheid, wat volgens haar synoniem is voor jezelf zijn. Maar, wierp ik tegen, er is toch een verschil tussen jezelf zijn met de mensen om je heen en met de rest van de wereld? Zij vond van niet.

Ik zal Freud er nog eens op naslaan.

Toen Heleen van Royen gisteren ter sprake kwam in De slimste mens, deden de kandidaten wat lacherig over haar exhibitionistische selfie-tentoonstelling in het Letterkundig Museum. 'Ik moest opeens denken aan al die zelfportretten van Rembrandt', relativeerde Van Rossem. 'Ik heb nooit iemand horen zeggen dat hij een onaangename ijdeltuit was.'

Met kunst kun je sowieso alle kanten op, vond Van Rossem. 'Je kunt ook op een keukenstoel in het Letterkundig Museum gaan zitten en zeggen: het is kunst.' Sterker nog: 'Ik ben hier in zekere zin ook een kunstvoorwerp.'

Dus daarom zat hij daar.

Meer over