SBS komt met Nederlandse versie Spitting Image

SBS 6 komt met een Nederlandse opvolger van het bekende satirische poppenprogramma Spitting Image. In de wekelijkse show 'Nou heb je de poppen aan het dansen' blikken handpoppen van onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Eva Jinek en René Froger terug op het nieuws en de laatste roddels. Ze ogen én klinken als de echte Bekende Nederlanders.

Menno van Dongen
De pop van Gerard Joling. Beeld Talpa/SBS
De pop van Gerard Joling.Beeld Talpa/SBS

De omroep verwacht 'heel veel van dit programma', zei Peter Lubbers, directeur tv van SBS vanavond tijdens een perspresentatie in Halfweg.

De show is bedacht en ontwikkeld door Jeroen van der Boom. Ook in tijden van crisis 'moeten mensen kunnen blijven lachen', zei de zanger/presentator. Inmiddels zijn er 22 handpoppen gemaakt.

Als de uitzendingen komend voorjaar beginnen zijn dat er grofweg 35, van Johan Derksen tot Wesley Sneijder. Van der Boom zei na afloop dat hijzelf een groot deel van de stemmen zal inspreken. 'Dit is een programma dat al heel lang op mijn bucket list staat. Het is echt geweldig leuk om te maken. We gaan voor scherpe, gedurfde grappen. Niet al te veel politici, maar om de minister-president kunnen we natuurlijk niet heen.'

Het SBS-programma is geïnspireerd op het Britse Spitting Image, dat van 1984 tot 1996 te zien was bij ITV en de VPRO - met als blikvangers karikaturen van Margaret Thatcher en Ronald Reagan.

De AVRO zond in 1991 kortstondig een Nederlandse variant uit, met poppen van onder anderen Dries van Agt en Rinus Michels. De satirische poppensoap 'De Gooise Matras', onderdeel van het programma Medialand, was geen succes. De AVRO stelde de eerste aflevering destijds uit omdat de rubriek 'niet scherp genoeg' was. Dat leidde niet tot veel verbetering.

Champions League

Tijdens de presentatie in Halfweg tekenden de Volendamse zangers Nick en Simon een driejarig contract met SBS6. Ze worden 'vaste gezichten' van de zender en krijgen in het voorjaar van 2016 een 'oer-Hollandse vrijdagavondshow voor de hele familie'.

Volgens algemeen directeur Peter de Mönnink van SBS/Sanoma scoren de uitzendingen van de Champions League goed op SBS6. 'We trekken met hetzelfde product tien procent meer kijkers dan de NPO. Daar ben ik heel blij om.' Dat zou onder meer te danken zijn aan de nauwe samenwerking tussen de commerciële omroep en nu.nl.

Meer over