BoekenHerkomst

Saša Stanišic bestookt zijn lezers met boeiende verhalen over afkomst

null Beeld Ambo Anthos
Beeld Ambo Anthos

Wat is een thuis? Waar kom je vandaan als het land waar je geboren bent niet meer bestaat? Als Saša Stanišic (1978) voor het eerst het Bosnische bergdorp bezoekt waar zijn familie ooit woonde, is de oude boer die hem rondleidt stellig: je heet Stanišic, je naam staat op elke tweede grafsteen op het kerkhof, dus je komt hiervandaan. Zelf voelt hij zich vooral een toerist, na al die jaren in Duitsland.

In de autobiografische roman Herkomst, vorig jaar bekroond met de Deutscher Buchpreis, bestookt Stanišic zijn lezers met verhalen. Over zijn jeugd in Joegoslavië, de vlucht naar Heidelberg op zijn 14de, het wennen aan een nieuw, niet gekozen lezen – de vergelijking met de huidige vluchtelingencrisis is nooit ver weg. Ontroerend zijn de passages over zijn dementerende grootmoeder, die naar huis wil terwijl ze al thuis is.

Intussen stelt de schrijver boeiende vragen over afkomst, zonder duidelijke antwoorden te geven. Wel associeert hij erop los (‘Afdwalen is mijn manier van schrijven’) en lijkt soms zelf even het spoor bijster. Het boek wordt er alleen maar beter van.

Saša Stanišic: Herkomst. Uit het Duits vertaald door Annemarie Vlaming. Ambo Anthos; € 23,99.

Meer over