Sarah's Passion duurt te lang

Sarah's Passion zou een mooie voorstelling kunnen zijn, maar is een aaneenschakeling van losse onderdelen. Je ontkomt er niet aan om na een half uur op je horloge te kijken.

Biëlla Luttmer
null Beeld Bela Luttmer
Beeld Bela Luttmer

Silbersee, het voormalige VocaalLAB, belooft nogal wat met zijn nieuwe voorstelling Sarah's Passion. Personages als op een tableau van Edward Hopper. Filosofische bespiegelingen van Ger Groot. Troostende klanken van Arvo Pärt. Dans. Thema's als geboorte en dood. Bij elkaar opgeteld een ideale mix in de aanloop naar Pasen.

Wat je op het podium ziet, zijn kamerschermen die je vroeger aantrof in ziekenhuizen. Daarvóór staan en zitten mannen en vrouwen, deels met de rug naar je toe. Ger Groot vertelt over de oudtestamentische Sarah, die in de nadagen van haar leven zwanger raakte, de naderende dood en geboorte verenigend. Zijn monoloog duurt lang, te lang, maar hij legt mooie verbanden tussen de onheuglijke eeuwigheid die aan het leven voorafgaat en de onafzienbare eeuwigheid erna.

Een man met een trom begint aan een plechtige rondgang over het podium. Hij speelt variaties op vier trage klappen. Twee mannen lopen achter hem aan, aaahaa zingend op summier variërende tonen - een processie die zo klungelig is uitgewerkt dat je op je horloge gaat kijken. Ruim een half uur is de voorstelling al bezig - je bent op de helft. Een danseres in het rood ligt stuiptrekkend op een tafel. Vrouwen zingen steeds hoger - vooral de stem van de sopraan Katharine Dain valt op door haar zuiverheid en haar indrukwekkende bereik. Een celliste speelt Arvo Pärts Fratres, maar ze lijkt niet geconcentreerd en laat steken vallen.De ingrediënten zouden een mooie voorstelling kunnen opleveren, maar de regisseur Romain Bischoff slaagt er niet in om er meer van te maken dan een aaneenschakeling van losse onderdelen. En dan duren 75 minuten lang, heel lang.

Sarah's Passion.

Door Silbersee. Regie: Romain Bischoff.
28/2, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. Daarna tournee.

Meer over