Sara Kroos viert leven in nieuwe show

Sara Kroos is geen kwaaie dame meer. In haar vijfde voorstelling, 'Boheems', viert de cabaretière het leven, constateert recensent Merijn Henfling.

Een kort koppie en een bozige blik. Wie de foto van Sara Kroos’ optreden op het Leids Cabaret Festival van 2000 bekijkt, ziet een meisje dat veel woede van zich wil afschreeuwen. Grofgebekt sprak Kroos in haar beginprogramma’s over onrecht naar vrouwen, misbruik, depressie en zelfmoord. Het waren heftige en persoonlijke voorstellingen die dankzij relativerende grappen en zelfspot nooit tot therapeutisch theater leidden.

Feestelijk

Maar die kwaaie dame van weleer is niet meer – met elk programma was ze een beetje minder boos op de wereld. In haar vijfde voorstelling Boheems lijkt Sara Kroos alle ballast van zich af te hebben geworpen en viert ze het leven. Ze vertelt over een man die nog maar drie maanden heeft en dan besluit te gaan leven – ‘overal is het feest al begonnen’. De impliciete boodschap van Sara kennen we van Youps ‘Leef je leven alsof het je laatste dag is’, de uitwerking is energiek en feestelijk.

In een decor van lampionnen, kussens, een kampvuur én een berenvel knipoogt ze naar de bohemiens die in de negentiende eeuw het zogenaamde onbezorgde zigeneunerleven verheerlijkten. Haar vierkoppige band fungeert geregeld als zigeunerorkestje, terwijl Kroos zelf zingt en danst. Ze nam een danscoach in de arm en beweegt sierlijk – ook hierin lijkt ze in niets meer op de oude Sara die in lompe passen over het podium walste. Het werkt aanstekelijk, hoewel die onhandigheid van vroeger ook wat had (zie: Brigitte Kaandorp).

Catchy popliedjes

Ook aan haar zangstem heeft ze afgelopen jaren gewerkt. Samen met haar band brengt ze verrassend catchy popliedjes, nummers van haar eerste album dat ze liet produceren in de studio van Fluitsma en Van Tijn. Kroos zingt beheerster, ook in de uitbundige nummers over de liefde en het feest.

Ze verbaast zich over mensen die massaal naar de sportschool gaan om hun spieren te stretchen, maar intussen niet hun eigen denkkaders oprekken of werken aan de slechte conditie van hun fantasie. Zelf verliest ze zich vaak in bijzaken en vergeet ze wat echt belangrijk is.

In komische intermezzo’s speelt ze drie bohemiense geesten die bespreken hoe het gesteld is met onze hedendaagse moed, vrijheid en romantiek – sterke thema’s die ze nog wat dieper had mogen uitwerken. Maar omdat Boheems voor de helft uit liedjes bestaat, is er voor het verhaal minder ruimte. Gelukkig maakt de energieke sfeer van dit programma veel goed.

Sara Kroos - Boheems
Oude Luxor, Rotterdam, 16/11.
Tournee: www.sarakroos.nl.
*** (3/5 sterren)

Sara Kroos (ANP) Beeld
Sara Kroos (ANP)
Meer over