Sam Smith betaalt royalties: Stay With Me lijkt te veel op oude hit Tom Petty

Stay With Me, de wereldhit van Sam Smith, lijkt zo veel op Tom Petty's I Wont Back Down, dat Petty en Jeff Lynne bij de ASCAP (de Amerikaanse Buma/Stemra) zijn bijgeschreven als songwriters. Smith zou volgens de Britse tabloid The Sun al in oktober een deal gesloten hebben met Petty en Lynne. De details kwamen dit weekend aan het licht.

Tom Petty Beeld anp
Tom PettyBeeld anp

Volgens The Sun zouden Jeff Lynne en Thomas Earl Petty beiden voor 12,5 procent op de lijst staan bij de American Society of Composers, Authors and Publishers.

De goede luisteraar had het al gehoord: de refreinmelodie van Petty's hit uit 1989 lijkt bijna één-op-één door de Britse Smith over te zijn genomen. 'Toen Smiths kamp ervan te horen kreeg, zijn ze de strijd niet aangegaan, maar overgegaan tot het betalen van royaly's', zegt een anonieme bron in The Sun. 'Er was geen opzet in het spel, muzikanten worden gewoon beïnvloed door andere muzikanten.'

I Won't Back Down was de eerste single van het solodebuut Full Moon Fever dat Tom Petty in 1989 maakte samen met sterproducer Jeff Lynne (ELO, The Beatles, Traveling Wilburys). Een bescheiden hit, als je het vergelijkt met de miljoenen keren dat Smiths Stay With Me dit jaar verkocht werd. Het nummer werd ook nog genomineerd voor de Grammy's als Record of the Year.

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot
Sam Smith Beeld anp
Sam SmithBeeld anp

Vorig jaar kwamen Sony en Robin Thicke nog tot een deal met de nabestaanden van Marvin Gaye. Wereldhit Blurred Lines had toch wel erg veel weg van Gayes Got to Give It Up.

De website Sounds Just Like (soundsjustlike.com) verzamelt liedjes die verdacht veel op elkaar lijken. Bijvoorbeeld The Offspring vs. The Beatles: Why Don't You Get a Job en Ob-La-Di, Ob-La-Da. Hier de pianoloopjes van David Guetta en vergelijk het met Coldplays Clocks. Of luister hoe Taylor Swift die andere bekende pianoakkoorden van Coldplays The Scientist gebruikt (of jat?).

Meer over