RecensieSam Fender in de Melkweg

Sam Fender klinkt puntgaaf, maar dat is ook de makke: originaliteit ontbreekt soms ★★★☆☆

De songs van Fender zijn op maat ­gemaakt om een concertzaal vol vreemden de refreinen uit volle borst te ­laten meezingen.

Hypersonic Missiles van Sam Fender kwam dit jaar op nummer 1 binnen in Groot-Brittannië.  Beeld Getty
Hypersonic Missiles van Sam Fender kwam dit jaar op nummer 1 binnen in Groot-Brittannië.Beeld Getty

Hij werd dan wel met het BBC-keurmerk Sound of 2018 tot een van de ­namen voor de toekomst gerekend, goed beschouwd is Sam Fender een herinnering aan het verleden. De ­acteur en singer-songwriter, wiens ­debuutalbum Hypersonic Missiles dit jaar op nummer 1 in Groot-Brittannië ­binnenkwam, is 24 en Brits. Maar doe je ogen dicht en je hoort een Amerikaanse rockster die de pensioen­gerechtigde leeftijd nadert.

Fender is traditioneel in zijn opvattingen over muziek, hij schrijft pakkende liedjes waarvan het lijkt alsof ze altijd al hebben bestaan. Denk aan The Boys of Summer van Don Henley of Dancing in the Dark van Bruce Springsteen. Jarentachtigrock met stevig doorpakkende drums en jengelende gitaren op een tapijtje van zoemende synthesizers, met ruimte voor een stukje sax.

De songs van Fender zijn op maat ­gemaakt om een concertzaal vol vreemden de refreinen uit volle borst te ­laten meezingen. En de bezoekers in de uitverkochte Melkweg doen precies dat.

Het klinkt puntgaaf, er valt weinig op aan te merken, maar dat is ook de makke. Fender heeft de blauwdrukken bestudeerd en voegt er vervolgens ­weinig origineels aan toe. In een kraker als Dead Boys klinkt zijn stem mooi amechtig als de emotionele nood hoog is, en een ballad als Leave Fast leert je sombere gevoelens te koesteren.

Maar de helft van de tijd fungeert Fender vooral als reminder om, eenmaal thuis, toch maar weer eens een oud plaatje op te zetten.

Pop

★★★☆☆

Sam Fender

5/11, Melkweg, Amsterdam

Meer over