Tv-recensieSalt Fat Acid Heat

Salt Fat Acid Heat onderscheidt zich en is toegankelijk, maar het blijft kijken naar eten

Julien Althuisius. Beeld
Julien Althuisius.

Ja hállo, alweer een stukje over een kookprogramma? Ik weet het, maar vroeger deed je het met Jamie Oliver die heel bevlogen citroenen kapot sloeg met z’n blote handen en dat was het dan. Tegenwoordig zijn er meer kookprogramma’s dan talkshows met Peter R. de Vries.

(Is dit een oproep tot een kookprogramma met Peter R. de Vries? Misschien wel.)

De nieuwste toevoeging aan het almaar uitdijende genre komt net als onder andere Chef’s Table, Cooked, Somebody Feed Phil en Ugly Delicious, wederom uit de stal van Netflix. Hoeveel chefs kun je de wereld rond laten reizen op zoek naar de oorsprong van een gerecht of bepaald ingrediënt?

Nooit genoeg blijkbaar. In de eerste aflevering van Salt Fat Acid Heat, een vierdelige documentaireserie die sinds afgelopen week op Netflix staat, reist chef Samin Nosrat naar Ligurië in Italië waar schijnbaar de beste olijfolie ter wereld gemaakt wordt. Leuk voor haar natuurlijk, maar de reis van Nosrat – een vrolijke vrouw met donkere ogen en een grote bos zwarte krullen – staat helemaal in het teken van het thema van die aflevering: vet. En niet vet in de zin van de vijand en oh pas op dat je niet te veel vet eet want dat is zo slecht voor je, maar vet in de zin van het ‘wonder’. ‘Vet is smaak, vet is textuur’ vertelt Nosrat. ‘Vet geeft een gerecht zijn unieke smaak en het versterkt andere smaken.’

Salt Fat Acid Heat is gebaseerd op het succesvolle gelijknamige kookboek waarin Nosrat betoogt dat die vier basiselementen – zout, vet, zuur en hitte – elk gerecht kunnen maken of breken. ‘Als je die onder de knie krijgt kun je een geweldige kok worden’, aldus Nosrat, die ook culinair columnist is bij New York Magazine. De serie borduurt een beetje voort op die andere vierdelige serie Cooked, over de vier elementen water, vuur, aarde en lucht in ons eten. Dat simpele uitgangspunt – vier basiselementen in het koken – maakt dat Salt Fat Acid Heat heel toegankelijk en overzichtelijk is, maar ook een bepaalde urgentie heeft – en zich op die manier weer onderscheidt van al die andere kookprogramma’s.

In die eerste Vet-aflevering drinkt Nosrat verse olijfolie, maakt ze pesto met een Italiaanse oma, snijdt ze een varken aan stukken met Lorenzo de Slager en moet ze huilen van geluk als ze Parmezaanse kaas gemaakt van melk van rode koeien eet. Tussendoor vertelt ze over de geschiedenis van ingrediënten, hoe je ze herkent (goede extra vierge olijfolie moet een beetje pittig smaken en is zeker niet onbeperkt houdbaar) en ze het beste gebruikt. Het maakt Salt Fat Acid Heat deels documentaire, deels reisprogramma en deels kookcursus. Allemaal geweldig natuurlijk, maar aan het eind van de rit zitten u en ik op de bank toe te kijken hoe Samin Nosrat op een markt in Toscane een broodje met porchetta naar binnen werkt, zich met nog volle mond tot de verkoper wendt, op het broodje wijst en met volle mond zegt: ‘ben grasso no?’. Lekker vet.

Meer over