GadgetdeskSalora Air Table

Salora, bekend van de betaalbare tv’s, lanceert een tafeltje met speaker en laadstation ineen

In de Gadgetdesk bericht de Volkskrant ­wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes.

null Beeld Salora
Beeld Salora

Wie bij de naam Salora aan de goedkope tv’s met ingebouwde VHS- of dvd-speler denkt die voorbije decennia in groten getale bij de Blokker over de toonbank gingen, zit op het juiste spoor. Of liever gezegd: zat op het juiste spoor. Het Finse merk uit het plaatsje Salo begon met radio’s (Salo Radio – vandaar de naam), maakt nog altijd tv’s en zelfs nog dvd-spelers, zolang daar nog vraag naar is. Vrijwel ongemerkt heeft het merk ook een transformatie ondergaan. Het brengt inmiddels van alles op de markt, van witgoed, radio’s en speakers tot beamers, digitale fotocamera’s, dashcams en actiesportcamera’s. Gemene deler is dat het allemaal zeer betaalbaar is – het blijft tenslotte Salora. Onderscheidend is ondertussen een minder voor de hand liggend label voor deze spullen.

Dat laatste geldt echter niet voor de zogeheten Air Table. Dit ronde bijzettafeltje heeft een Ikea-achtig Scandinavisch design. En wat ook al Ikea-achtig is: de poging verschillende functies te verenigen. De woonwinkel deed dat eerder dit jaar bijvoorbeeld nog in samenwerking met speakerfabrikant Sonos, toen het speakers op de markt bracht die tegelijk tafellamp zijn, of boekensteun.

null Beeld Salora
Beeld Salora

De Air Table van Salora is behalve een strak vormgegeven houten tafeltje óók een speaker. En een oplaadstation voor de mobiele telefoon: dankzij de twee usb-poorten kunnen er twee apparaten tegelijk worden opgeladen. De speaker in kwestie is, anders dan bij Ikea, een Bluetooth-variant. Het koppelen aan de mobiele telefoon gaat zonder problemen, waarna de op Spotify of een andere muziekdienst afgespeelde muziek uit het tafeltje klinkt.

Het geluid is heel behoorlijk. Het tafeltje is zeker geen optie als primaire thuisspeaker voor de echte muziekliefhebber, maar daar is hij waarschijnlijk ook niet voor bedoeld (hetzelfde geldt voor een gemiddelde draagbare Bluetooth-speaker). Draagbaar is de tafel trouwens ook. En dankzij de flinke ingebouwde accu hoeft hij ook niet non-stop aan het elektriciteitsnet te hangen.

Blijft de vraag voor wie het tafeltje is bedoeld. Voor kleinbehuisden misschien, die niet zoveel geven om geluidskwaliteit, of die alleen naar praatprogramma’s of podcasts luisteren? Onwaarschijnlijk. De tafel lijkt vooral bedoeld als leuk en bijzonder betaalbaar designding. Als dat daadwerkelijk de opzet is, is Salora daar prima in geslaagd.

Er is nog wel ruimte voor verbetering: wij adviseren Salora om van het tafeloppervlak gewoon een grote oplaadmat te maken voor mobiele telefoons en Airpod-opbergdoosjes. Misschien iets voor de volgende versie.

Salora Air Table – 199 euro, www.salora.nl

Meer over