Sadettin K. zet zijn publiek op het verkeerde been

Sadettin K. laat het publiek blozen van schaamte of ergernis, om direct daarna een schaterlach door de gelederen te stuwen. Heel sterk. Een afwisselend dwarse, scherpe en dan weer geestige solo.

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Hij oogt geagiteerd, hij zweet en hij heeft een tank. Sadettin K. heeft het duidelijk niet naar zijn zin. De jongen met Turkse roots, geboren in Zutphen in 1982, is er wel klaar mee, met de Turkenmoppen, de kaaskoppen die wegkijken bij discriminerend gedrag in het openbaar vervoer, en niet in de laatste plaats: zijn eigen, losse manier van omgaan daarmee. Hoezo, grapje ter compensatie, hoezo niet moeilijk doen?

Sadettin K. gaat wél moeilijk doen in Hollandse luchten III: de Radicalisering van Sadettin K. In plaats van dat eeuwige getapdans van hem, zijn neiging direct elke angel uit elke ongemakkelijke situatie te halen met een vergoelijkende opmerking, gaat hij er nu flink tegenaan.

Eerder maakte Sadettin Kirmiziyüz binnen dit theaterdrieluik Jeremia en Pandgenoten. De Radicalisering, nu, is een afwisselend dwarse, scherpe en dan weer geestige solo, waarbij hij energiek over de speelvloer stuitert, soms kennelijk gedreven door frustratie en opgekropte verontwaardiging, soms voortkomend uit een grote mate van zelfspot.

Een lullig whatsappje is aanleiding voor een razende reis door de tijd, van de opkomst van het Ottomaanse rijk, de teloorgang van het kalifaat tot de opkomst van IS. Hij discussieert met gelovige familieleden en gemakzuchtige vrienden en brengt in no time de zin en onzin van uiteenlopende actuele situaties, denkbeelden en overtuigingen in kaart zonder zichzelf te sparen.

Zo zet hij zijn publiek op het verkeerde been, laat hij het blozen van schaamte of ergernis, om meteen daarop een schaterlach door de gelederen te stuwen met een relativering, gekke opmerking of onhandig gedoe met die tank. Heel sterk.

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

De Radicalisering van Sadettin K. Concept/tekst/spel: Sadettin Kirmiziyüz. Eindregie: Sarah Moeremans. Frascati, A'dam, 2/10. Hier t/m 10/10. Tournee

Meer over