tv recensieemma curvers

Rutger Castricum mag in ‘Verboden liefde’ de boel wel wat meer opschudden

null Beeld

In Verboden liefde vechten stellen voor acceptatie door hun omgeving. Sympathiek, maar het wil nog niet echt opschieten.

Conducteur Denise (28) houdt haar bruidsjapon voor en zwijmelt over haar bruiloft met taxichauffeur Sjef. ‘Hij was zó knap.’ Sjef is Denises grote liefde, dat is zeker. Prachtig, maar er is een maar: Sjef is 65, acht jaar ouder dan Denises vader Gerard. Gerard stond niet achter hun verbintenis en hield zich afzijdig bij de plechtigheid.

In Verboden liefde (Powned) strijden stellen als zij voor acceptatie. In aflevering 1 bewezen Sjef en Denise zich als niet te versmaden realitystel. Zijn vrouw houdt hem jong, vertelt Sjef. Collega’s zijn verrast om te horen dat hij van gamen houdt, Call of Duty. ‘Het leukst vind jij headshotten’, zegt Denise. Sjef glundert: ‘Dan zie je zo van achter het hoofd uit elkaar spatten, supergaaf.’

Onweerstaanbaar huiselijk geluk, op de breuk met Gerard na. Als verrassing wil Sjef een soort tweede huwelijksceremonie organiseren, nu mét Gerards zegen. Denise is gek op cosplay en dost zich graag uit als Disney-schurk Maleficent – ‘niet Sjefs ding’, maar speciaal voor haar gaat hij als Maleficents hulpje, mens-raaf Diaval. Maar zal Gerard wel komen?

Er speelden ook zwaardere familiebesognes, zoals bij het verloofde stel Matthias en Steven. Matthias’ zwaar christelijke moeder Eltje hoopt dat hij weer ‘de goede weg’ kiest. Dan pas kan hij een plekje op haar dressoir bemachtigen, waar nu alleen de heterobroer met aanhang prijkt. Ontzettend pijnlijk voor Matthias: ‘Ik word niet geaccepteerd.’ In de Bijbel gaat het volgens Eltje over ‘Adam en Eve, niet Adam en Steve.’

Kijkers waren woedend op Eltje: ‘Geloof maakt meer kapot dan je lief is’, werd getwitterd, en ‘Je zou maar meer om God geven dan om je eigen kind.’ Eltje komt intussen niet vooruit. Als ze een man in het dorp aanklampt om Matthias’ aanstaande homohuwelijk te onthullen, draalt hij wat met zijn hondje en mompelt wat mee, de Bijbel is ook voor hem onverbiddelijk aangaande Adam en Steve.

Rutger Castricum doet de voice-over, maar had misschien beter als Powneds eigen Bert van Leeuwen de boel ter plaatse wat mogen komen opschudden. Het had de gesprekken in Verboden liefde heel wat scherper kunnen maken. Dat deze geloofswaanzin nog bestaat in 2021 is onthutsend, maar het programma mag best een onsje meer bieden dan de kans om verontwaardigd te twitteren over fundamentalisme. Wat er moet gebeuren om de kloof te dichten mogen de stelletjes nu zelf verzinnen, wat betekent dat we in aflevering 1 te weinig vooruitgang boeken.

Behalve bij Sjef thuis, dan. Hij draagt een zwarte pruik, cape en vleugels, zijn gezicht is uitgebouwd met hoekige jukbeenderen. Klaar om die vervreemde schoonvader te begroeten. En gelukkig: die staat voor de deur. Denise loopt over een door fakkels verlicht pad van rozenblaadjes naar een partytent, waar haar een curieuze formatie van tot voor kort vervreemde vader, broer en Disney-raaf wacht. Sjef gaat door de knieën en betuigt zijn liefde. Gerard heeft nu vrede met de situatie, schrijft hij: ‘Tegen liefde kun je niet opboksen.’

Kijk eens aan, twee oudere heren die uit het krappe pak van hun gewoonten stappen. Aanstekelijk, hopelijk ook voor de andere onverdraagzame ouders.

Sjef (65) en Denise (28) in Verboden Liefde. Beeld Powned
Sjef (65) en Denise (28) in Verboden Liefde.Beeld Powned
Meer over