RTL vervangt Zwarte Piet door Piet met roetvegen, NTR wil niets zeggen

Bij RTL zijn voortaan geen Zwarte Pieten meer te zien, maar roetveegpieten. Of zoals ze zelf zeggen: de Schoorsteen Piet. Dit heeft de RTL-directie besloten, na veel gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. 'In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld.'

Roetveegpiet Beeld anp
RoetveegpietBeeld anp

'Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar', aldus een verklaring van RTL.

Vorig jaar zei RTL nog niets te veranderen aan het uiterlijk van Piet. Via RTL Telekids zendt RTL al jaren de Club van Sinterklaas uit. De Pieten in deze kinderserie werden 'neergezet als kinderhelden en houden daarom hun eigen uiterlijk', was de verklaring toen. Nickelodeon koos vorig jaar al voor ongeschminkte Pieten in de nieuwe dagelijkse sinterklaasserie 'Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!'.

Ieder jaar vindt de discussie rond het uiterlijk van Zwarte Piet in tv-programma's plaats. Of dit jaar in het Sinterklaasjournaal wordt vastgehouden aan de oude uiterlijke kenmerken, wil de NTR nog niet zeggen. 'Dat kan iedereen in de eerste aflevering zien', zegt een woordvoerster tegen persbureau ANP.

De zwartepietendiscussie

Commentaar: ga wat meer ontspannen om met de kwestie Zwarte Piet (+)

In het dorp blijft Piet zwart: 'We hechten hier waarde aan traditie' (+)

Met spanning werd vorig jaar gekeken hoe ver de NTR zou gaan met Piets aangepaste uiterlijk. Niet erg ver, zo bleek. (+)

Door de schoorsteen

Bij RTL is er nu gekozen voor een nieuw uiterlijk: 'Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan.'

In het Algemeen Dagblad zegt RTL te 'snappen dat het nu te kort dag is voor adverteerders om nog aanpassingen te doen. Maar volgend jaar worden geen commercials met een zwarte piet meer geaccepteerd'.

Het overleg over Zwarte Piet is de afgelopen tijd onder andere gevoerd in bijeenkomsten die zijn gefaciliteerd door minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om dat feest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland. 'Met de keuze voor de Schoorsteen Piet geeft RTL inhoud aan deze verklaring', meldt het mediabedrijf.

De woordvoerder van minister Asscher noemt de stap van RTL om Zwarte Piet aan te passen een 'positieve ontwikkeling'. 'RTL heeft bij het zogenoemde Pietenoverleg gezeten met de minister. Asscher wil niet vanuit de overheid opleggen wat er met het Sinterklaasfeest moet gebeuren; dat is aan de samenleving zelf. Desondanks vindt hij het een goede zaak dat het feest met de tijd mee beweegt.'

Asscher kan niet voorspellen hoe de samenleving op langere termijn zal reageren op RTL's voornemen tot aanpassing van Zwarte Piet. Ook Asscher zelf veranderde volgens de woordvoerder pas van mening toen hij een paar jaar geleden in Amsterdam sprak met tegenstanders van de huidige vorm van de helper van Sinterklaas. 'Je ziet dat het sentiment in de maatschappij sinds een paar jaar verandert. Steeds meer mensen worden bewust van de impact die Zwarte Piet op een deel van de bevolking heeft. Het is geen geheim dat Asscher voorstander is van een feest waarbij alle kinderen worden betrokken.'

Kind wordt geschminkt voor pakjesavond Beeld anp
Kind wordt geschminkt voor pakjesavondBeeld anp

Leegloop Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal doet vanaf 9 november tot en met 4 december dagelijks verslag van de komende intocht van de goedheiligman. Dit jaar vertrok een aantal oudgedienden bij het programma, omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het programma omgaat met Zwarte Piet. Zo stapten Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer en Dolores Leeuwin op.

NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl lieten eerder dit jaar al wel weten de verandering van Zwarte Piet 'onomkeerbaar en vanzelfsprekend' te vinden. Volgens hen is de omroep daar tien jaar geleden al mee begonnen.

Meer over