RubriekTop&Flop

RTL durft bij monde van Peter de Vries eindelijk te bijten en ouwe bok Clinton is blijven stilstaan

Peter R. de Vries en Bill Clinton. Beeld
Peter R. de Vries en Bill Clinton.

Wat was er goed en wat wat minder in de afgelopen mediaweek?

Top

De man die sinds 2013 het vaakst (bijna tachtig keer) te gast was in RTL Late Night, Peter R. de Vries ja, legde woensdagavond presentator Humberto Tan met satanisch genoegen op de grill. Hij deed dit op verzoek van de redactie. De Vries schreef zijn eigen tekst.

‘The Roast of Humberto Tan’ duurde ruim dertien minuten. Het goedmoedige karakter van RTL Late Night, gewoonlijk een talkshow waarin de scherpe randjes driftig worden bijgevijld, was verdwenen. De toeschouwers en de gasten aan tafel reageerden verbijsterd.

De Vries wreef zich in de handen, letterlijk, en ontstak het vuur. Zijn eerste grap, over de uitspraak van Tan van het woord goedenavond (goenavund) was meteen raak.

Alles kon, alles werd gezegd en heel Hilversum kwam aan de beurt. Er werd een toespeling gemaakt op het vermeende cokegebruik van RTL-directeur Erland Galjaard en zelfs de roze olifant in de studio, de buitenechtelijke relatie van Tan met Dionne Stax van de NOS, werd aangewezen.

Tan sloeg zich er manmoedig doorheen. Donderdagochtend stuurde hij de man die hem had geroosterd een berichtje, vertelde De Vries bij Radio Veronica. ‘Tjongejonge, wat heb ik gelachen, wat een fantastisch verhaal, bedankt’, was de tekst. Typisch Tan: positief tot de laatste snik.

Paul Onkenhout

Flop

Wijsheid zou met de jaren komen, maar het cognitieve raderwerk van Bill Clinton is rond 1998 piepend en krakend tot stilstand gekomen. De ex-president heeft een thriller geschreven en trekt daarmee langs Amerikaanse nieuwsprogramma’s. Dat journalisten hem in het licht van #MeToo vragen zouden stellen over zijn affaire met Monica Lewinsky verwachtte iedereen, behalve Clinton zelf.

Ja, de feromonen dwarrelden destijds met wederzijdse instemming door het Oval Office. Maar een relatie tussen een stagiaire en de machtigste man op aarde is óók de Mount Everest der ongelijke machtsverhoudingen. De wereld kwam tot dat besef. Lewinsky kwam tot dat besef – ze schreef er in maart een mooi essay over in Vanity Fair. Maar Bill Clinton blijkbaar niet.

Was zijn mening over de affaire veranderd sinds #MeToo, vroeg de interviewer van MSNBC. En had hij ooit aan Lewinsky persoonlijk excuses aangeboden? Clinton, de armen defensief over elkaar gevouwen, antwoordde dat hij zich destijds ook heus heel vervelend had gevoeld, dat hij zich altijd had ingezet voor vrouwen en trouwens, het was allemaal al zo lang geleden. De voormalige president gedroeg zich als een ouwe bok, zo eentje die vurig hoopt dat ouwe koeien voor eeuwig in de sloot blijven.

Loes Reijmer

Meer over