Rotterdam krijgt toch Museumnacht

De kogel is door de kerk: de Rotterdamse Museumnacht gaat door. Alleen niet gratis, en ook niet de hele nacht. Met deze uitkomst komt er een voorlopig einde aan de discussie die de afgelopen maanden leidde tot een tweedeling binnen de Rotterdamse museumwereld.

Bezoekers lounchen in de Kunsthal tijdens de Rotterdamse Museumnacht. Beeld anp
Bezoekers lounchen in de Kunsthal tijdens de Rotterdamse Museumnacht.Beeld anp

Aan de ene kant: de zes musea aan het Museumpark, die zich uit de organisatie van de Museumnacht hadden teruggetrokken. Aan de andere kant: tientallen kleinere musea en galeries die mede dankzij het buitenprogramma van het evenement en het gratis vervoer, hoge bezoekersaantallen konden noteren.

Nadat onder andere Museum Boijmans Van Beuningen en De Kunsthal in oktober hadden aangekondigd in de nacht van 7 maart gratis open te willen gaan, trok de stichting de stekker uit het evenement. Immers, als de grote musea gratis toegankelijk zouden zijn, wie zou voor de kleintjes dan nog een passe-partout willen kopen? Twee weken later kondigde de musea rond het Museumpark, inclusief de 'groten', een doorstart aan. Dat viel slecht bij de rest.

Gratis vervoer

De afgelopen weken is onder leiding van Ruud Visschedijk, directeur van het Fotomuseum, gezocht naar een oplossing. 'Voorop stond: als we de ambitie hebben om een Museumnacht voor heel Rotterdam te organiseren, is bereikbaarheid van alle musea belangrijk. Dan moet je voor gratis vervoer zorgen. Daaruit vloeit voort dat je entree heft, en waarom ook niet?'

Op 7 maart presenteren musea en culturele instellingen van 20.00 uur tot middernacht meer dan zestig tentoonstellingen en presentaties. Anders dan voorgaande jaren is er geen openingsfeest en buitenprogramma. Hoe de Museumnacht er in de toekomst uit zal zien, is nog niet duidelijk.

Meer over