Rotterdam brengt buitenlands theater

Het festival De (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg opent dit jaar op 5 september met de integrale vertoning van de Proust-cyclus van Guy Cassiers door het Ro Theater....

Van onze verslaggever

De voorstellingen van de Proust-cyclus waren tijdens het Holland Festival allemaal uitverkocht. Na Rotterdam is dit magnum opus van Cassiers nog te zien in Groningen, Antwerpen en Berlijn.

In het Festival De (Internationale) Keuze komt dit jaar uit Duitsland de voorstelling Iwanov naar het gelijknamige stuk van Tsjechov dat Alize Zandwijk eerder regisseerde bij het Thalia Theater in Hamburg. Jan Lauwers’ Needcompany is present met de productie Isabella’s Room met de Vlaamse actrice Viviane de Muynck in de hoofdrol. In deze productie verwerkt Lauwers het overlijden van zijn vader. De Belgische theatergroep Laika presenteert zich met Peep & Eat, een voorstelling op locatie waarin een link wordt gelegd tussen theater, performance, zintuiglijke waarnemingen en eten.

Het is voor de vijfde keer dat het festival De (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg plaats heeft. Dit jaar worden zes producties in de grote en zeven in de kleine zaal van de schouwburg gepresenteerd.

‘Dit werk van individuele theaterkunstenaars zit op de huid van de tijd en verhoudt zich expliciet tot de buitenwereld. Het keuzeprogramma biedt het publiek suggesties - eerder dan instructies - het leven te leven’, aldus de organisatie in een presentatie van het programma. Veel voorstellingen zijn zogenaamde lezing-performances of theater met een documentair-biografische inslag.

Het programma kent onder meer producties uit Libanon (Who’s afraid of representation van Rabih Mroué), Italië (Bruxelles/Brussel van Romeo Castellucci), Iran (Looking at Ta’Ziye van Abbas Kiarostami) en Australië ( Objects for meditation van William Yang).

Het festival wordt op 24 september afgesloten met de dansproductie Revolver van Neuer Tanz uit Duitsland.

Meer over