Roots

Shannon Stephens: The Breadwinner. Asthmatic Kitty/ Konkurrent. * * * *..

Sufjan Stevens heeft nog moeten praten als brugman om Shannon Stephens, zangeres van zijn vroegere bandje Marzuki, zo ver te krijgen een album op te nemen voor zijn label. We mogen blij zijn dat het hem is gelukt. Stephens is een huis-tuin-en-keukenzangeres van het beste soort. Ze bezingt de kleine meevallers en ergernissen van het leven. Haar stem is bedeesd, al gaat ze een snik of een uithaal niet uit de weg. De begeleiding is gevarieerd, maar nergens opdringerig. Een album als een oliekacheltje, warm, aangenaam en vertrouwd.

Uit het bluesmoeras
Daniel Norgren: Outskirt. Superpuma/ Cool Buzz. * * * *

Als de Nikkelen Nelis van het noorden bonkt Daniel Norgren zich door zijn repertoire, een basdrum bonkend als een olifantspoot, een snerpende slidegitaar en een stem waar het leven overheen is geweest. Voor het meeste geluid tekent Norgren zelf, die ook als oneman band op het podium staat. Hier en daar zijn er invalbeurten voor viool, sax of trompet. Outskirt zou alleen in Zweden uitkomen, het is aan het wakkere Cool Buzz te danken dat Nederland kan kennismaken met dit fenomeen, dat zo bij z’n haren uit een bluesmoeras lijkt te zijn getrokken, nog heftig nasputterend vanwege de schok. Crossing Border zal dampen als Norgren er 21 september komt spelen.

Onverschrokken stevigheid
Drive-by Truckers: The fine print. NewWest/ Sonic rendezvous. * * *

Ook de Drive-by Truckers hebben inmiddels status genoeg om overgeschoten opnamen uit het verleden op cd te zetten. Daar zit genoeg leuks tussen, zoals een liedje over de mobiele telefoon die bijna het leven kostte aan George Jones, en covers van Tom T. Hall, Bob Dylan en Tom Petty. Nummers die worden vertolkt met al de onverschrokken stevigheid die de Truckers eigen is.

Meer over