DagboekWillem Oltmans (1925-2004)

Ronald Reagan heeft een stropdas waar muziek uit komt

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
President Ronald W. Reagan in 1987. Beeld Getty
President Ronald W. Reagan in 1987.Beeld Getty

Zuid-Afrika, 25 januari 1987

Je vergeet de rest van de wereld hier. George Church en Hugh ­Sidey schilderen Ronald Reagan in het weekblad Time af als een halve imbeciel die niet meer goed weet waar hij mee bezig is. Het blad The Republic omschrijft de president reeds als ‘brain dead’. Hij wordt 76 jaar.

William Cohen, Republikeins senator uit Maine: ‘I have the sensation we have slipped through a rabbit hole into something of a fairy land.’

En Hugh Sidey herinnert eraan dat Reagan met Kerstmis een stropdas droeg die het liedje Jingle Bells ten gehore bracht als hij een knopje indrukte.

Wat moeten de Sovjets beginnen? Hoe kan je met een dergelijke idioot een serieus gesprek aangaan over ontwapening?

Hier staat een bericht tegenover dat president Botha zijn veto heeft uitgesproken over Gail Thompsom, een kleurlinge van 23 jaar oud, die computerwetenschappen zou geven op drie blanke ­scholen in Grahamstown. Thomas haalde haar graad aan de Rhodes University en zou uitstekend in staat zijn geweest deze post te vervullen.

De zondagsbladen publiceren als commentaar dat president Botha het contact met de realiteit heeft verloren, hetzelfde liedje dat de pers in de VS over ­Reagan zingt.

Willem Oltmans (1925-2004), ­Nederlandse journalist en schrijver. Ingekort fragment uit Memoires 1987-A. Uitgeverij Papieren Tijger, 2016.

Meer over