De week in boekenDiary of an MP’s Wife

Rode oortjes in Westminster: 544 pagina’s gossip van een relatieve buitenstaander

Met rode oortjes leest de Britse politiek Sasha Wires Diary of an MP’s Wife, over de jaren voor het Brexit-referendum. Geen wonder.

 De Britse politici Michael Gove, Theresa May en George Osborne op een conferentie van de Conservatieve Partij in 2013.  Beeld Getty
De Britse politici Michael Gove, Theresa May en George Osborne op een conferentie van de Conservatieve Partij in 2013.Beeld Getty

Het is een gouden wet in de Britse politiek: de leukste dagboeken en memoires worden geschreven door waarnemers in de periferie van de politieke macht. Bekende voorbeelden zijn de dagboeken van de conservatief Alan Clark en de socialist Chris Mullin, politici die nooit minister werden, maar dicht genoeg bij het politieke vuur zaten om de buitenwereld op heerlijk indiscrete wijze te informeren over de regeringen van Margaret Thatcher en Tony Blair. Nooit hoefden ze zich zorgen te maken over het mislopen van politieke promoties, vandaar de literaire vrijheid.

Dat geldt helemaal voor Sasha Swire, de vrouw van de relatief onbekende politicus Hugo Swire, die het nooit verder schopte dan wat lagere functies op de ministeries van Noord-Ierse en Buitenlandse Zaken. Deze politicus had echter een groot voordeel: hij was een Old Etonian, wat automatisch toegang bood tot een exclusief genootschap: de Cameroons, oftewel de kringen rond oud-premier David Cameron. Hugo Swire zat bij elk diner, stond op elke receptie, vergezeld door zijn vrouw Sasha, die meteen bij thuiskomst ondeugend alles noteerde wat ze had gehoord en gezien.

Het resultaat is 544 pagina’s gossip over de jaren voor het Brexit-referendum, dat leidde tot de val van Cameron. Diary of an MP’s Wife – Inside and Outside Power is veel leerzamer dan de saaie memoires van de hoofdpersoon zelf. Swire schetst het beeld van een kliek die met van alles bezig was behalve met het besturen van een land. De sigarenrokende Cameron was in haar ogen een charmante, zelfvoldane man (met wie ze best een affaire had willen hebben), zijn trouwe gezel George Osborne (minister van Financiën) het toonbeeld van incompetentie en Theresa May een stil buitenbeentje.

Geen wonder dat heel Westminster het boek met rode oortjes leest, een welkome verstrooiing bij alle covid-ellende en Brexit-perikelen. Het biedt ook inzichten over de huidige leiders. Haar observatie dat Boris Johnson een machtswellusteling is, is geen verrassing, maar wel dat hij gewiekster is dan mensen denken. Zijn potentiële opvolger Michael Gove komt er niet veel beter af. De auteur, dochter van een oud-minister, portretteert hem als een duivelse, onbetrouwbare pad.

En voor de goede orde: Swire bevestigt dat prins Andrew inderdaad niet de slimste man van het Verenigd Koninkrijk is.

Meer over