NieuwsRabo Photographic Portrait Prize

Robin de Puy wint de Rabo Photographic Portrait Prize 2019

Robin de Puy heeft de Rabo Photographic Portrait Prize 2019 (voorheen de Nationale Portretprijs) gewonnen met haar foto van schrijver en dichter Remco Campert. Het portret werd gemaakt voor Volkskrant Magazine en stond op 5 juli dit jaar afgedrukt bij een interview van Mirjam van Hengel met de toen 89-jarige Campert.

De winnende foto van Remco Campert maakte De Puy voor Volkskrant Magazine. Beeld Robin De Puy
De winnende foto van Remco Campert maakte De Puy voor Volkskrant Magazine.Beeld Robin De Puy

De winnende foto, waar Campert met geheven handen op staat, stond bij het interview zelf, terwijl een ander portret van De Puy op de cover stond. Het is de tweede maal (na 2013) dat De Puy, een van de belangrijkste portretfotografen van het land, de prijs wint.

De jury, onder leiding van Wim van Sinderen, conservator Fotomuseum Den Haag, zag in één foto twee portretten: ‘Het portret van Camperts gezicht: de blik op oneindig, hij lijkt iets te zien waarnaar wij slechts kunnen gissen. De geportretteerde is broos en breekbaar. Daarnaast zien we een portret van zijn handen, vol levenslust en overtuiging, Zij geven het portret dynamiek. Zijn geestelijke kracht straalt van de foto.’

De fotograaf ontvangt een geldprijs van 10 duizend euro en de foto wordt aangekocht. De prijs werd eerder gewonnen door onder anderen Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Anneleen Louwes en Sarah Mei Herman.

De Photographic Portrait Talent 2019 werd gewonnen door Annabel van Royen met haar serie ‘(self)portrait of a young girl’.

Meer over