Robin de Puy in Fotomuseum Den Haag

Robin de Puy is al een gevierd fotograaf als ze in 2015 naar de VS vliegt. De vrijheid tegemoet. Haar succes heeft een keerzijde: ze vindt nauwelijks nog tijd om vrij te fotograferen. Per motor trekt De Puy kriskras door Amerika. Ze portretteert toevallige passanten. Het resultaat, een serie indringende foto's vol karakteristieke koppen, is nog even te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Robin de Puy op reis door de Verenigde Staten. Beeld Robin de Puy
Robin de Puy op reis door de Verenigde Staten.Beeld Robin de Puy

Conservator Wim van Sinderen selecteerde met De Puy ruim honderd foto's. 'The American Photographic Road Trip is een prachtig historisch genre', zegt hij. 'De Puy plaatst zich in een traditie van vrouwen die met een camera door Amerika trokken. Fotografen als Justine Kurland en Inge Morath gingen haar voor. Waar anderen hun reis plannen, liet De Puy zich vooral leiden door het weer, op de vlucht voor buien. Je ziet de VS door de ogen van een jonge vrouw.

'Het portret van een dame van middelbare leeftijd is mijn favoriet. Ze draagt een bloemenjurk en démodé bril. In deze foto komen stijl en model samen.

'Het werk van De Puy is namelijk een beetje retro, alsof het werd ontwikkeld in een fotostudio in de Sixties.'

Tijdens de expositie wordt in het Fotomuseum Den Haag de documentaire Close Up vertoond, waarin regisseur Simone de Vries en cameraman Maarten van Rossem De Puy volgen tijdens haar tocht.

If this is true, t/m 26 juni in het Fotomuseum Den Haag

Meer over