PostuumRobert Therrien (1947 - 2019)

Robert Therrien, maker van gigantische kunstwerken, op 71-jarige leeftijd overleden

Tussen de sculpturen van Therrien waande het publiek zich Klein Duimpje.

Robert Therrien te midden van zijn werk in zijn studio in Los Angeles, 2013. Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication
Robert Therrien te midden van zijn werk in zijn studio in Los Angeles, 2013.Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

Uitvergrote kantoormeubels, stapels buitenproportionele eetborden, een pannenset van 4 meter hoogte: wie tussen de gigantische sculpturen van Robert Therrien loopt, voelt zich als Klein Duimpje. Zijn galerie Gagosian meldt dat de kunstenaar op 71-jarige leeftijd is gestorven.

Therrien werd in 1947 in Chicago geboren, groeide op in San Francisco en verhuisde later naar Los Angeles om er aan de University of Southern California te gaan studeren. Aanvankelijk geïnteresseerd in een minimalistische stijl, schakelde hij over op het gebruik van alledaagse objecten, geïnspireerd door Marcel Duchamp, die al eerder fietswielen, sneeuwschuivers en urinoirs exposeerde. Maar het meest lijkt Therriens werk op dat van zijn landgenoot Claes Oldenburg, de pop-artkunstenaar die als eerste experimenteerde met uitvergrotingen – in zijn geval van tuingereedschap, wasknijpers, zagen, honkbalknuppels en punten slagroomtaart.

Werk van Therrien is aangekocht door het Museum of Modern Art in New York, Tate Modern in Londen en Museum De Pont in Tilburg.

Meer over