BOEKENHet laatste deel

Robert Seethaler laat Mahler bondig en geestig terugblikken

Robert Seethaler: Het laatste deel. Beeld De Bezige Bij
Robert Seethaler: Het laatste deel.Beeld De Bezige Bij

Op de bok ging Gustav Mahler door voor ‘een soort helhond’, die musici hun partij net zo lang liet voorspelen voor het orkest tot de tranen van schaamte en inspanning hun over de wangen liepen. Zijn vrouw Alma verafgoodde hij, op het melodramatische af (‘Ik weet niet of ik haar geluk ben, in ieder geval is zij het mijne. Kijk toch eens naar haar. Haar schouder als een besneeuwde ronde top’, enzovoort).

Zo stelt de Oostenrijkse schrijver Robert Seethaler (1966) het zich althans voor in zijn kleine roman Het laatste deel. Bondig en geestig als altijd laat hij de componist terugblikken op zijn leven en werk, tijdens een bootreis van New York terug naar Europa: de zomers in zijn huisje op het platteland, het afgrijselijke verlies van zijn dochtertje Maria, het schrijven aan zijn Negende symfonie – een uitstekende soundtrack bij dit boek vol weemoed en berusting.

Sigmund Freud, die van Seethaler een glansrijke bijrol kreeg in De Weense sigarenboer, duikt ook hier weer even op om Mahlers huwelijk te redden. Het mag niet baten.

Robert Seethaler: Het laatste deel. Uit het Duits vertaald door Liesbeth van Nes. De Bezige Bij; € 18,99.

Meer over