Robbedoes en ‘grande dame’ Bloemendaal

Adèle Bloemendaal is verantwoordelijk voor veel amusementshoogtepunten. Nu zijn ze verzameld op een dvd...

Het is bijna eng als kleinkunststudente Eva Smid opkomt. Daar staat een piepjonge spitting image-uitgave van Adèle Bloemendaal, met dezelfde nasale Jordanese stem. En dan zingt ze ook nog uitdagend dat ze alles heeft om artiest te worden, waarmee ze vooral haar strakke lichaam bedoelt.

Het is wel een beetje wrang als opening van de feestmiddag van de Blijvend Applaus Prijs, die is ingesteld om artiesten in ruste te eren voordat ze definitief in de vergetelheid raken. Winnares Adèle Bloemendaal (1933) heeft tenslotte altijd koppig geweigerd ouder te worden. Maar deze confrontatie met de jeugd kan ook worden opgevat als een relativering van het gevecht tegen de tijd. Hans Dorrestijn en Martin van Dijk (die veel voor Bloemendaal heeft gecomponeerd) doen er op het feestje zondag in de Kleine Komedie nog een schepje bovenop in het lied Vleselijke woning: ‘Want een mens woont in zijn lichaam/ Maar hij heeft het maar te huur/ En de grote stille huisbaas/ Blijkt hardvochtig op den duur.’

De Stichting Blijvend Applaus heeft een prachtig programma samengesteld voor de diva, die zelf ook aanwezig is. De uitsmijter is een voorproefje van de remake van de succesvolle televisieserie ’t Schaep met de 5 Pooten, die de KRO vanaf 23 december zal uitzenden. Loes Luca neemt de plaats in van Adèle Bloemendaal als Door, de uitbundige Amsterdamse wasserettebazin.

Door haar grillige gedrag en gezondheidsperikelen zijn nogal eens wat programma’s in de problemen gekomen en heeft Bloemendaal collega’s en schouwburgdirecteuren vertwijfeld achtergelaten, maar het overzicht van wat Adèle Bloemendaal heeft gedaan, is een aaneenschakeling van amusementshoogtepunten. De jury van de Blijvend Applaus Prijs noemt haar robbedoes en grande dame, baldadig en chic, literair en liederlijk, stout met stijl. Ruim vijf uur van dat materiaal is verzameld op de dvd Van de gekken, die gisteren werd gepresenteerd.

Adèle Bloemendaal maakte deel uit van Cabaret Lurelei, samen met Frans Halsema en Gerard Cox speelde ze het legendarische programma Met blijdschap geven wij kennis, en maakte met Rob Touber opmerkelijke televisieshows. In het theater kwam ze tot haar beste prestaties na haar vijftigste.

Meer over