Nieuwsmuseumbezoek

Rijksmuseum trekt recordaantal bezoekers

Het Rijksmuseum verwacht dit jaar een recordaantal bezoekers te trekken: 2,7 miljoen. In 2018 ontving het ruim 350 duizend bezoekers minder. Het vorige record stamt uit 2014, het jaar na de heropening van het museum. Toen passeerden een kleine 2,5 miljoen mensen de drempel.

Tijdens het Rembrandtjaar nodigde het Rijksmuseum amateurkunstenaars uit om werk te exposeren dat gebaseerd is op dat van Rembrandt van Rijn. Beeld Simon Lenskens
Tijdens het Rembrandtjaar nodigde het Rijksmuseum amateurkunstenaars uit om werk te exposeren dat gebaseerd is op dat van Rembrandt van Rijn.Beeld Simon Lenskens

Positief voor het museum is ook dat meer Nederlanders tot een bezoek werden verleid. In 2018 waren dat er 875 duizend, dit jaar worden dat er naar verwachting een miljoen. Mogelijk heeft de stijging te maken met het Rembrandtjaar, dat is uitgeroepen ter gelegenheid van de 350ste sterfdag van de 17de-eeuwse schilder. Het museum organiseerde een aantal tentoonstellingen rond de kunstenaar, waaronder Alle Rembrandts, die 455 duizend bezoekers trok.

Ondanks de stijging van het aantal Nederlandse bezoekers daalt hun aandeel in het totaalbezoek nog steeds. In 2013 kwam 61 procent uit het binnenland; veel Nederlanders kwamen toen het heropende museum bewonderen. In 2017 bedroeg dat aandeel 37,4 procent en dit jaar wordt het naar verwachting 37 procent.

De daling wordt mede veroorzaakt door het fors toegenomen bezoek uit het buitenland. Dat is al vier jaar op rij aan het stijgen. In 2016 kwamen ruim een miljoen toeristen naar het Rijks, dit jaar zullen dat er 1,7 miljoen zijn. Het museum lijkt flink te profiteren van het groeiend aantal buitenlanders dat Amsterdam als vakantiebestemming kiest.

Dat geldt niet voor het Van Gogh Museum, de kunstinstelling die vlak naast het Rijks ligt. Dat museum verwacht dit jaar 2,1 miljoen bezoekers te ontvangen, zo’n zestigduizend minder dan vorig jaar. In 2017 trok het Van Gogh Museum nog meer bezoekers dan het Rijksmuseum (2,25 miljoen respectievelijk 2,15 miljoen), maar sindsdien is het ver achterop geraakt.

Het derde museum op het Museumplein, het Stedelijk Museum Amsterdam, kent qua bezoekersaantal ook een minder jaar. Vorig jaar bezochten 703 duizend mensen het museum voor moderne en hedendaagse kunst. Dit jaar zullen dat er 670 duizend zijn, zo maakte het Stedelijk vrijdag bekend.

Meer over