Rijksmuseum koopt topstuk Jan Steen

Het Rijksmuseum heeft voor 11,9 miljoen euro het schilderij Burgemeester van Delft en zijn dochter van Jan Steen uit 1655 gekocht...

'Het werk is een belangrijk sleutelstuk voor de Nederlandse 17e-eeuwse schilderkunst en kan zich meten met topstukken van Vermeer en Rembrandt', liet het museum vrijdag in een verklaring weten. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het Rijksmuseum. De Nachtwacht vertegenwoordigt een grotere waarde, maar is eigendom van de gemeente Amsterdam. Het Rijksmusem heeft het schilderij van Rembrandt in langdurige bruikleen gekregen.

De 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' toont een in het zwart geklede man met witte kraag en grote zwarte hoed en zijn rijk geklede dochter. De man zit op het bordes voor zijn huis aan de Oude Delft en hoort een arme vrouw en een weesje aan. Op de achtergrond is de toren van de Oude Kerk te zien. Wie de man is, is nog niet bekend, maar Jan Steen kende hem waarschijnlijk goed omdat hij zelf een bierbrouwerij had aan de overkant van de gracht.

Het schilderij is het meest bekende van de weinige portretten die Jan Steen maakte. Nieuw was de combinatie van portret en stadsgezicht. Het werk vertoont onder andere door de compositie een opvallende gelijkenis met schilderijen van latere Delftse 17e-eeuwse kunstenaars als Johannes Vermeer en Pieter de Hooch. Sinds de 18e eeuw wordt Burgemeester van Delft en zijn dochter in binnen- en buitenland gezien als een van de topstukken van de Nederlandse kunst.

De eerste baron van Penrhyn, Colonel Edward Gordan Doyglas Pennant, kocht het schilderij in de 19e eeuw. De laatste 150 jaar verbleef het in het kasteel van de familie in Wales en was zelden voor het publiek te zien.

Het Rijksmuseum bezit 22 schilderijen van Jan Steen, maar een werk uit de Delftse periode (1654-1656) ontbrak nog. Het verblijf in Delft was bepalend voor de ontwikkeling van Jan Steens stijl. Omdat de Burgemeester en zijn dochter het enige gedateerde en gesigneerde schilderij is uit deze periode, vormt het een bekroning op de Jan Steen collectie. Het werk meet 82,5 bij 68,5 cm en is een olieverf op doek.

Meer over