NieuwsErfgoedcollectie

Rijksdeel Bibliotheca Philosophica Hermetica naar Allard Pierson Museum

Unieke verzameling van 4.400 werken keert na tien jaar terug naar Amsterdam.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Het Rijksdeel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH), een unieke verzameling van 4.400 werken, keert na tien jaar terug naar Amsterdam. Het wordt ondergebracht bij het Allard Pierson Museum, het kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Dat heeft minister Van Engelshoven van Cultuur besloten. Hiervoor was de BPH in beheer van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

De Bibliotheca Philosophica Hermetica verwijst naar een traditie van filosofisch-praktische en praktisch-esoterische teksten, rond 300 v.Chr. ontstaan in Egypte. De teksten hebben invloed uitgeoefend op de joodse, christelijke en Arabische cultuur. De complete collectie omvat tienduizend manuscripten en gedrukte werken over onder meer de rozenkruisers, alchemie, mystiek, gnosis, soefisme, kabbala, antroposofie, vrijmetselaars en de heilige graal.

Wim Hupperetz, directeur van het Allard Pierson Museum, is blij met de nieuwe aanwinst. ‘Wij zijn wel van de boeken, en deze collectie is een bron van inspiratie. Als belangrijk erfgoed sluit ze aan bij onze leerstoelgroep over de geschiedenis van hermetische filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is ze op museaal vlak heel interessant vanwege de Noord-Nederlandse getijdenboeken en de middeleeuwse geschriften met miniaturen. We willen de collectie graag aan onze bezoekers laten zien.’

De BPH is ontstaan als privébibliotheek van de Amsterdamse ondernemer Joost Ritman. De verzameling werd in 1984 publiek toegankelijk. Onder leiding van conservator en later directeur Frans A. Janssen groeide de collectie tot 2002 uit tot een belangrijke wetenschappelijke onderzoeksinstelling.

In 2005 verwierf de Nederlandse staat een belangrijk deel van de bibliotheek. Dit deel zal in de loop van 2021 in het Allard Pierson Museum te raadplegen zijn voor zowel onderzoekers uit binnen- en buitenland als voor geïnteresseerd publiek. Hiervoor zullen de werken worden gedigitaliseerd en waar nodig gerestaureerd. Het andere deel van het de BPH is ondergebracht in de Embassy of the Free Mind, een museum in het Huis met de Hoofden aan de Amsterdamse Keizersgracht.

Meer over