Rijken krijgen eigen blad

Nederlandse miljonairs krijgen een eigen maandblad. Périodique Élitaire wordt vanaf december gratis toegestuurd aan de veertigduizend rijksten van het land....

'Miljonairs hebben behoefte aan een eigen blad', denkt de 27-jarige Lachman die zelf het miljardairschap zegt te ambiëren. 'Mensen met geld willen niet dommer, maar wijzer worden als ze een blad openslaan of de televisie aanzetten. Uitgevers kiezen echter voor de massa en dat gaat ten koste van de kwaliteit.' Een eerste columnist heeft zich al aangemeld: Chriet Titulaer informeert de Dagobert Ducks van het land over de laatste doorbraken in de wetenschap.

De juiste adressen haalt Lachman uit de databank van marketing-onderzoeker Jos van Hezewijk die gespecialiseerd is in inkomen en levensstijl. Behalve oud geld, is volgens Lachman ook de nouveau riche welkom. Maar wel onder voorwaarden. 'Jongens en meisjes' die in het openbaar getuigen van slechte smaak schrapt de uitgever uit het bestand. Daar staat tegenover dat Elitair nieuwe rijken best wil 'delegeren in het wereldje van klasse-rijkdom waarin etiquette, goede smaak, gepaste bescheidenheid en nuchterheid als primaire voorwaarden gelden'.

Een nulnummer maakt duidelijk wat daar onder moet worden verstaan. Een interview met de - inmiddels overleden - mode-ontwerper Frank Govers ('Ideeën komen uit de lucht vallen en daar filosofeer ik dan over') en een artikel over dikke auto's ('In dat selecte groepje zijn nieuwkomers altijd een welkome afwisseling, zeker als daar verhoudingsgewijs een economisch prijskaartje aan hangt'). Verder een gesprek met Endemol-producent Robert de Levita en een portret van een Italiaanse markies die ook wijn verbouwt. Lachman denkt geld te kunnen verdienen dankzij adverteerders als Van Lanschot Bankiers en andere vermogensbeheerders. Ook fabrikanten van luxe goederen zullen benaderd worden. Voor de betaalzender is advertentieverkoop geen optie, maar Lachman denkt voldoende sponsors te kunnen vinden. Overdag zendt het station bijvoorbeeld zakenprogramma's uit en die kunnen geadopteerd worden door banken of verzekeraars. Eventuele tekorten worden voorlopig aangevuld door de familie Lachman.

Noël van Bemmel

Meer over