columnEva Posthuma de Boer

Rien à la main! Eva Posthuma de Boer leert de Fransen Nederlandse uitdrukkingen

null Beeld

Het leven door de ogen van de Posthuma de Boers; elke twee weken een foto uit het rijke naoorlogse archief van vader Eddy, met een tekst van dochter Eva.

Eva Posthuma de Boer

Met Claude en Mumu loopt elke gezamenlijke borrel uit op een bacchanaal. Je kunt slechtere buren treffen op vakantie. Ze wonen een paar honderd meter verderop aan het pad waarop we voor l’apéro, zoals de borrel hier zo sympa heet, pétanque spelen. Claude heeft een magneetje aan een ketting waarmee hij zijn ballen zonder te bukken kan oprapen, wat met zijn dikke buik een uitkomst is. Mumu, die amper tot zijn oksel reikt, prikt hem graag pesterig in die buik, waarop hij steevast roept: ‘Attention le baby!’, en zij heel hard lacht.

Claude spreekt het lastig te verstane lokale dialect. ‘Iets langzamer, Claude’, vragen we vaak, waarop hij even snel maar veel luider herhaalt wat hij zei. Mumu is makkelijker te verstaan, maar verbetert dan weer elke verkeerde le en la onzerzijds. ‘C’est la livre de cerises, et le livre pour lire’ (het verschil tussen een pond en een boek). Op onze beurt leren wij haar ook iets: Nederlandse uitdrukkingen op z’n Frans. Die vindt ze hilarisch en repeteert ze eindeloos. Hoe meer wijn er vloeit, hoe luider ze de zinnen door het dal laat galmen: ‘Tu me peut sûr mon dos!’, ‘Pleurer avec le baret sur la tête!’, ‘Un gros cul demande un grand pantalon!’

Parijs, 2014. Beeld Eddy Posthuma de Boer
Parijs, 2014.Beeld Eddy Posthuma de Boer

Op vrijdagavonden, wanneer l’apéro wordt genuttigd op het terras van het dorpscafé, scandeert Mumu ze daar, en zo kent het halve dorp onze uitdrukkingen inmiddels. Klusjesman Ludo, een goeiige, tamelijk masculiene halve Italiaan, liep van de week onze tuin in. ‘Ça va Ludo?’ Lachend hief hij zijn handen op. ‘Rien à la main!’ We vroegen of hij eindelijk dat gat kwam repareren dat hij in de badkamermuur had geslagen. Ajks, dommage pindafromage, daarvoor had hij nét niet de juiste spullen bij zich. Met Ludo is het toujours la même chanson, maar, rien à la main, morgen was er weer een dag. Un petit coup dan maar?

Die volgende dag reed elektricien Stéphane in zijn spiksplinternieuwe Audi A5 cabrio bij ons voor om een paar stopcontacten uit het jaar nul te vervangen. Stéphane doet behalve in stopcontacten ook in satellietschotels, gouden handel hier in de regio, hense de Audi cabrio. Handenwrijvend stapte hij uit: ‘En avant avec le chèvre! Waar zit het probleem? Of drinken we er eerst een?’ Hoorden we daar Claude en Mumu? Was het al zo laat? Jazeker, en la soirée werd weer bien arrosée. Nee, wij zijn nog lang niet klaar hier.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over